BMW разкри подробности за новата хибридна топ версия на 5-Series,

...
BMW разкри подробности за новата хибридна топ версия на 5-Series,
Коментари Харесай

Новият хибрид на BMW харчи едва 2,4 л/100 км

BMW разкри детайлности за новата хибридна топ версия на 5-Series, за която към този момент се одобряват поръчки от дилърите в Европа. Стартът на продажбите на модела е насрочен за ноември, като малко преди този момент ще бъде обявена и цената му. Но занапред е ясно, че хибридът харчи извънредно малко гориво - до 2,4 л/100км. 

В основата на задвижващия елемент на версията BMW 545e xDrive е 3,0-литров бензинов турбодвигател, който е подпомаган от електрически мотор с мощност 109 к.с. и оптимален въртящ миг 250 Nm, както и от литиево-йонна батерия с потенциал 11,2 кВт/ч, сложена под задния ред седалки. Сумарната мощ на системата за задвижване е 394 к.с. (при въртящ миг 600 Nm), което позволява ускоряване от 0 до 100 км/ч за 4,7 секунди.

Системата xDrive е безалтернативна, а с изцяло заредена батерия разходът на гориво на седана варира сред 2,1 и 2,4 л/100 км. Пробегът единствено на електричество при хибридната 5-Series е 57 км.

Сред особеностите на новата версия на 5-Series е съществуването на три допълнителни режима на придвижване - Hybrid, Hybrid Eco Pro и Electric. При придвижване на ниска скорост и единствено на ток, т.е. изцяло тихо, седанът издава синтезирани звуци, с които да  предизвестява пешеходците за приближаването си.

Друго отличие от общоприетия модел е пониженият със 120 л обем на багажника.

 

Нова технология

Едновременно с премиерата на версията 545e xDrive стана ясно, че компанията BMW към този момент е " научила "  своите хибридни модели да минават на напълно електрическо задвижване в специфични екологични зони. Началото на този план беше обещано още преди 2 години. Тогава обаче BMW само проучваше сходна опция, а в този момент към този момент технологията е подготвена за серийно произвеждане.

Това е отговор на дейната битка на управляващите в доста европейски градове за понижаване на нездравословните излъчвания. В тези градове се създават специални зони, в които потреблението на транспортни средства със общоприети мотори с вътрешно горене (ДВГ) е неразрешено или мощно лимитирано.

За да оказват помощ на клиентите си да карат в тези условия, от BMW са добавили на своите обичайни хибридни модели нова функционалност – наложително автоматизирано изключване на обичайния ДВГ и прекосяване на електричество. Новата технология беше показана публично и първоначално ще бъде употребена в два региона на Лондон и Бирмингам в Англия. Нейната цел е да понижи така наречен " въглеродна диря ", оставяна от хибридните коли в огромните градове.

Достъп до технологията ще получат всички плъг-ин (зареждащи се) хибриди (PHEV) на баварския производител, които са оборудвани с последната версия на операционната система BMW 7.0. Специалните зони ще излизат на екрана на картата и на навигацията.

Технологията е наречена eDrive Zone и вече е включена в базовото съоръжение на някои модели на BMW. С течение на времето тя ще разшири своето деяние, като наред са други градове от Англия, както и от прилежаща Ирландия.

Вече има и направени проучвания за изгодите от eDrive Zone. Първите тествания на системата в Нидерландия демонстрират, че 90% от автомобилите се движат в града, без да употребяват мотор с вътрешно горене.

 

Множество варианти и усъвършенствания

BMW много разшири оборудването и вариантите, предлагани за обновените седан и комби 5-Series. Те ще получат огромен брой нови разработки на подразделението BMW M – както за екстериора, по този начин и за интериора. 

Стандартните BMW 5-Series ще може да бъдат оборудвани с карбонови аеродинамични детайли – челен сплитер, елементи от броните, прагове, дифузьор и спойлер. В листата с варианти влизат още решетка на радиатора от въглеродни влакна, както и капачка на резервоара, които ще се оферират в графика с три цвята, позната от М-моделите на марката.

Допълненията в интериора включват нов волан с карбонови лостчета за промяна на предавките, педали от неръждаема стомана, истински стелки и още няколко сходни детайла.

Не са забравени и спортните версии – M5 и бруталното BMW M5 Competition, при които се оферират различна спирачна система, 20-цолови джанти с непрозрачен отенък, фирмено було и два извънредни детайла – капак на мотора и джойстик за промяна на предавките, направени от въглерод.

От BMW настояват, че всеки детайл, влизащ в новия пакет с съоръжение, е освен изящен, само че и функционален. Аксесоарите от M Performance ще бъдат налични незабавно след появяването на обновената 5-Series на пазара.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР