+++ BMW Group увеличава доставките на нискоемисионна стомана: договор със

...
+++ BMW Group увеличава доставките на нискоемисионна стомана: договор със
Коментари Харесай

BMW Group значително увеличава делa на нискоемисионна стомана в своите европейски заводи

+++ BMW Group усилва доставките на нискоемисионна стомана: контракт със Salzgitter AG урежда доставки от 2026 година
+++ Salzgitter AG и H2 Green Steel обезпечават повече от 40% от нужните количества за индустриалната мрежа в Европа, като се икономисват до над 400 000 тона CO2 излъчвания годишно
+++ Кръгова стопанска система: Излишните останки от стомана от заводите на BMW Group се употребяват наново
+++ Йоахим Пост: „ Поредна значима стъпка за понижаване на излъчванията на CO2 при източника им в мрежата от снабдители “

Като част от своята амбициозна стратегия резистентност, BMW Group непрестанно понижава излъчванията на CO2 в своята мрежа от доставки. Значителен принос за това има стоманата, която не се създава с изкопаеми първични материали като въглища, а с природен газ или водород и зелено електричество. BMW Group към този момент подписа надлежно съглашение със Salzgitter AG за доставка на стомана с ниско наличие на CO2. Стоманата ще се употребява за серийното произвеждане на коли в европейските фабрики на BMW Group от 2026 година По този метод BMW Group ще получава доставки на стомана с понижени CO2 излъчвания от двама сътрудници. До 2030 година повече от 40% от търсенето в европейските фабрики би трябвало да бъде покрито със стомана от произвеждане с ниско наличие на CO2, като това води до понижаване на излъчванията на CO2 с до 400 000 тона годишно.

„ Това е значима стъпка за доста понижаване на излъчванията на CO2 в техния източник в мрежата на доставчиците “, споделя Йоахим Пост, член на борда на BMW AG, виновен за закупуване и мрежа от снабдители. „ Нашата цел е да използваме холистичен метод за понижаване на CO2 отпечатъка на колите през целия им витален цикъл. Ние реализираме прогрес, по-специално в стоманодобивния бранш, като в бъдеще ще закупуваме стомана с ниско наличие на CO2 за нашите фабрики в Европа. ”

„ Salzgitter AG слага „ кръговата стопанска система “ в центъра на новата си тактика “, споделя Гунар Грьоблер, основен изпълнителен шеф на Salzgitter AG. „ Ние твърдо имаме вяра, че затворените вериги от възстановими материали могат да осъществят цялостния си резултат единствено със мощни сътрудници. Ние сме удовлетворени от съдействието в региона на повторното потребление на материалите с BMW Group и съглашението за доставка на зелена стомана. Партньорство за промяна – по този начин ще преведем новата си корпоративна визия на процедура. ”

Договори с двама снабдители на нисковъглеродна стомана ще задоволят над 40% от нужните количества в европейските фабрики

BMW Group към този момент подписа съглашение с шведския стартъп H2 Green Steel през октомври предходната година. H2 Green Steel ще доставя европейските фабрики на BMW Group със стомана, създадена извънредно с водород и зелена сила от възобновими енергийни източници от 2025 година нататък. Този развой ще понижи излъчванията на CO2 с към 95%.

Заедно двата контракта обезпечават над 40% от стоманата, нужна за европейските фабрики на компанията, и ще спестят към 400 000 тона излъчвания на CO2 годишно. Годишно пресите на BMW Group в Европа преработват повече от 0.5 млн. тона стомана.

Постепенно прекосяване към произвеждане на стомана с ниски излъчвания на CO2

Поради енергоемките технологии производството на стомана генерира високи излъчвания на CO2. Със своите разнородни качества стоманата е един от най-важните материали в автомобилното произвеждане и ще продължи да играе значима роля в каросерията и многочислените съставни елементи и в бъдеще.

За да понижи доста излъчванията на CO2 при производството на стомана, Salzgitter AG последователно минава към производ/ството на стомана с съвсем нулеви излъчвания на CO2. Централни детайли на трансформацията са електричеството от възобновими източници и потреблението му при производството на водород посредством електролиза. Този зелен водород ще размени въглищата, употребявани сега в стандартния развой на доменни пещи. Това става допустимо благодарение на по този начин наречените съоръжения за директна редукция, в които желязната руда се редуцира непосредствено до желязо в твърдо положение благодарение на водород. Полученото твърдо желязо по-късно се стопява дружно със железен скрап в електрическа дъгова пещ, като се употребява регенеративно електричество.

Salzgitter AG възнамерява да употребява този развой за поредно понижаване на излъчванията на CO2 при производството на стомана до единствено 5 % от първичните излъчвания.

Затвореният цикъл пести запаси и редуцира CO2 излъчванията

Преди повече от пет години BMW Group дружно със Salzgitter AG основава затворен цикъл на отпадъчните материали от листова стомана от завода на BMW Group в Лайпциг. При доставката на стоманени рулони във фабриката, на връщане Salzgitter AG взима назад остатъците от стомана, да вземем за пример от изрязването на вратите, и ги употребява за производството на нова стомана. След това тази стомана се доставя в заводите на BMW Group. По този метод суровините се употребяват няколко пъти в кръгова стопанска система и се пестят естествените запаси.

Отпадъците от стоманена ламарина от другите европейски фабрики на BMW Group се употребяват наново посредством пряк веществен цикъл или се изпращат назад на производителите на стомана, където се преработват в нова стомана.

Използването на вторична стомана от кръговата стопанска система редуцира излъчванията CO2

При доста коли на BMW Group още през днешния ден до една четвърт от стоманата е рециклирана. До 2030 година BMW Group този дял последователно ще се увеличи до 50 %.

Благодарение на доста по-ниския разход на сила, излъчванията на CO2 при производството на вторична стомана са понижени приблизително с 50-80 % спрямо производството на първична стомана.

Инвестициите в Start-Ups форсират развиването на нови технологии

В допълнение към снабдяването с нискоемисионна стомана, BMW Group влага в новаторски развой за произвеждане на стомана с нулев CO2, създаден от американския стартъп Boston Metal посредством своя фонд BMW i Ventures. При новата си технология Boston Metal употребява електричество за произвеждане на течно желязо посредством електролитна клетка, което по-късно се преработва в стомана. Ако за този развой се употребява електричество от възобновими източници, производството на стомана е без CO2. През идващите години Boston Metal има намерение да разшири новия развой за произвеждане на стомана в индустриален мащаб.

Инвестирайки в старт-ъпи, BMW Group желае да форсира развиването на нови технологии, да насърчи конкуренцията и да даде подтик, който ще улесни достъпа на младите компании до пазара. Иновативните технологии водят до по-добър, по-устойчив и по-ефективен достъп до първични материали.

Инвестициите в нови технологии са една от многото ограничения, които BMW Group подхваща, с цел да реализира своите амбициозни цели за веригата за доставки на стомана. Така да вземем за пример производството на стомана при ниски излъчвания на CO2 е значим аршин при възлагане на всяка поръчка.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР