Бляскаво откриване и изключително талантливи участници белязаха първата вечер на

...
Бляскаво откриване и изключително талантливи участници белязаха първата вечер на
Коментари Харесай

Бляскав #19 Златен ключ в Пловдив


Бляскаво разкриване и извънредно надарени участници белязаха първата вечер на 19-ия Международен фестивал за франкофонска ария „ Златен ключ ”- Пловдив 2022, който се организира в Дома на културата „ Борис Христов “. Двете мелодични вечери, наситени с френски шансони, са с вход свободен.

Водещи на концертите и тази година, спазвайки традицията са Теофана Брадинска –директор на Арианс Франсез Пловдив и Владислав Севов, публицист в Българска национална телевизия – Пловдив.

Фестивалът стартира с едноминутно безмълвие в памет на Здравко Киров – другар на фестивала и на Алианс Франсез. За това от сцената, вместо одобрение, прикани Севдалин Божиков – Президент на Алианс Франсез в Пловдив.

След него привет към участници и посетители насочи госпожа Клодия Калво, която е заместник-съветник по съдействието и културната активност и аташе по просветително сътрудничество  към Френското посолство.

Фестивалът бе открит публично от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, който също приветства уредниците, участниците и благодари на публиката.

В първата  вечер на „Златен ключ“ 2022 публиката чу и видя осъществявания на лауреати от предходни години с  атрактивни особено готови песни, както и новите бъдещи звезди –  ученици на „ Арт Войс Център ”, с началник Румяна Иванова, които са музикални сътрудници.  Химнът на събитието – песента „ Шан-з-Елизе ” в специфична джазирана версия бе изпълнен от една от новите участнички, част от школата на Румяна Иванова – Деница Янева.  След нея на сцената се изяви носителката на огромната премия на фестивала за 2016 година – Марина Спасова. Puissance et gloire или песента от Шатовалон извърши 11-годишният Георги Иванов. Групата на надарените 11 –годишни артисти бе показана чудесно и от Антония Арнаудска и Йоана Ташева. След тях публиката приветства горещо 13-годишната Белослава Петрова, възпитаничка не Руми Иванова и 10-годишната Кристина Енчева, която извърши песента VOILA. Присъстваха и носталгичните мелодии и думи, които неповторимо изпълняваше Шарл Азнавур, изпълнени от Десислава Гинчева. Бурни овации получи и  Кристина Крабельова. Публиката се срещна и с една изпълнителка, която взе участие на фестивала „Златен ключ“ от 12-годишна. От тогава до през днешния ден Нели Солакова е периодически специфичен посетител на фестивалните вечери. Не съумя да участва на няколко издания, само че нощес се завърна в цялостен искра и забавни музикални оферти. Красиви осъществявания, наситени с доста страсти като видеообръщения направиха още  Петал Гало от Индия и Мишел Езат от Египет.

На финала пя Олга Василенко от Украйна, като след нейното осъществяване на сцената се качиха всички участници, които получиха от Теофана Брадинска почетни дипломи за присъединяване и дарове. Тази вечер в 19.00 часа, още веднъж с вход свободен в ДК „ Борис Христов “ стартира концерта „ Олга и другари “ на надарената Олга Василенко. Тя е подготвила серия от приятни изненади за публиката. 19-тият Международен фестивал на франкофонската ария „ Златен ключ “ е под мотото „ Празник на музиката ” и под егидата на община Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР