Бляскав успех постигнаха четиримата български състезатели на Втората европейска младежка

...
Бляскав успех постигнаха четиримата български състезатели на Втората европейска младежка
Коментари Харесай

Два златни, сребърен и бронзов медал за България от олимпиадата по информатика в Русия

Бляскав триумф реализираха четиримата български състезатели на Втората европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018 в Инополис, Русия, и по този начин доближиха до влиятелното второ място в отборното класиране.
Ето и разпределението на медалите в тима:
Андон Тодоров, 8. клас в Софийска математическа гимназия „ Паисий Хилендарски “ – златен медал;
Виктор Кожухаров, 9. клас в Математическа гимназия „ Баба Тонка “ в Русе – златен медал;
Георги Петков, 8. клас в Софийска математическа гимназия „ Паисий Хилендарски “ – сребърен медал;
Константин Каменов, 8. клас в Софийска математическа гимназия „ Паисий Хилендарски “ – бронзов орден.
Отличните им достижения донесоха горделивост и задоволство на проф. доктор Каталина Григорова, началник на тима и учител в Русенски университет „ Ангел Кънчев " и Петър Петров, заместник-ръководител на тима и преподавател в Софийска математическа гимназия „ Паисий Хилендарски “.
„ Младежите ни освен оправдаха, само че и надминаха упованията за чудесно показване. Изключително горди сме от медалите, с които те се завръщат в България – това ни дава голям тласък да продължим да ги поддържаме за още по-големи триумфи и потвърждава, че по-ранното образование дава голямо преимущество. Постижението им е ослепителен образец за всички, които вървят по техните стъпки и сигурен знак, че страната ни резервира водещите си позиции в спортното програмиране в Европа “, сподели проф. Красимир Манев, президент на eJOI.
Медалите бяха връчени на тържествена гала на 31 юли в наличието на Андрей Поминов, първи заместник-министър на образованието и науката на Република Татарстан, Кирил Семеникин, шеф на Университета Инополис и проф. Красимир Манев, президент на eJOI. „ Този месец в Русия се случиха две огромни събития – международното състезание по футбол и eJOI”, сподели в приветствената си тирада Андрей Поминов.
Младежите ни опазиха и усъвършенстваха триумфа си от първото издание на eJOI през 2017 година Тогава Андон Тодоров и Константин Каменов станаха сребърни медалисти, а Виктор Кожухаров и Георги Петков завоюваха бронзови медали.
Втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018 се организира от 26 юли до 1 август в университета в Инополис – първото висше образователно заведение в Русия, фокусирано върху високи технологии и роботика. В eJOI 2018 взеха присъединяване тимове от 21 страни членки на Съвета на Европа. Състезателните дни още веднъж бяха два, като резултатите можеха да се наблюдават в действително време на уеб страницата на олимпиадата.
Церемонията по разкриване бе на 27 юли с приветствена тирада от заместител министър-председателя на Република Татарстан и министър на информацията и връзките Роман Шайкутдинов, шефа на Университета Инополис Кирил Семеникин и президента на eJOI проф. Красимир Манев.
Освен празник на спортното програмиране, който дава високо самопризнание на младите гении на Европа, олимпиадата още веднъж извърши задачата си да бъде и трогателен фестивал на другарството и младостта. Участниците, които дойдоха от разнообразни точки на континента, имаха опция да опознаят културата на Татарстан, да видят и опитат обичайни места и развлечения и да основат мемоари за цялостен живот.

В почивния сред двата спортни дни състезателите и техните ръководители и придружители се потопиха в обичайния за татарстанската просвета празник Сабантуй (от татарски „ сабан “ – берекет, пролетна годишна продукция, работа на полето и „ туй “ – празник). Сабантуй е празник на богатия берекет и изобилието. Традиционно се провеждат атлетически съревнования, конни надбягвания, надпревари по битка и пукотевица с лък. Демонстрират се физически благоприятни условия, само че най-важно е всички присъстващи да се забавляват. Младите гении по програмиране се включиха и в работилница, където сътвориха обичайните за татарската и като цяло за съветската просвета матрьошки (декорирани дървени кукли). След края на втория спортен ден, състезателите, ръководителите и гостите посетиха островното градче Свияжск. Организирана беше и екскурзия до Казан, както и посещаване на цирково зрелище.
Инициаторите и създатели на eJOI – проф. Красимир Манев, гл. ас. Бисерка Йовчева, Алексей Христов и Елена Маринова са извънредно щастливи, че фантазията им освен се осъществя през 2017 година, само че през днешния ден към този момент се трансформира в традиция и написа нови забележителни страници в историята на спортното програмиране в Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР