БлумбъргВ селскостопанските райони на Украйна складовете са пълни с 15

...
БлумбъргВ селскостопанските райони на Украйна складовете са пълни с 15
Коментари Харесай

Задава се недостиг на храни

Блумбърг

В селскостопанските региони на Украйна складовете са цялостни с 15 милиона тона царевица от есенната годишна продукция. По-голямата част от това количество към този момент трябваше да се продава на международните пазари. Запасите съставляват към половината от царевицата, която Украйна се очакваше да изнесе за сезона. Заради съветската инвазия в страната обаче, те стават все по-трудно налични за купувачите. Тази обстановка дава визия за разтърсванията, които войната в Украйна провокира в световната търговия със зърнени храни, възлизаща на 120 милиарда $.
Още преди спора тя изпитваше проблеми поради нарушената верига на доставки, бързо възходящите цени на корабните транспорти и неприятните метеорологични условия. Сега пазарните участници се приготвят за нови катаклизми, защото доставките от Украйна и Русия, които дружно генерират към една четвърт от международната търговия със зърнени и житни култури, стават все по-сложни. А за някои от вносителите това може да значи и дефицит на хранителни артикули.

Преди офанзивата на Русия

украинската царевица щеше да стигне с влакове до черноморските пристанища, като Одеса и Николаев, откъдето щеше да бъде натоварена на кораби, пътуващи за Азия и Европа. Но тези пристанища сега са затворени, което значи, че единственият кулоар за експорт остава железопътният превоз през Румъния и Полша. Има и в допълнение усложнение - колелата на вагоните би трябвало да се сменят на границата, тъй като, за разлика от европейските релси, украинските вагони се движат по по-широки коловози от руската ера.
" Железниците не са планувани за експорт на зърно. Това прави цялата логистика доста скъпа и неефективна, а също и доста мудна ", разяснява пред Блумбърг заместник-председателят на Украинския клуб за агробизнес Катерина Рибаченко.
Украйна е един от най-големите експортьори на царевица, пшеница и слънчогледово масло в света, само че сега съвсем цялата й търговия е в застой. Износът на зърно сега е стеснен до 500 000 тона на месец, спрямо близо 5 милиона тона преди войната. Това носи загуби от 1,5 милиарда $, демонстрират данните на Министерството на земеделието на страната.
Реколтата от Русия, която е най-големият експортьор на пшеница в света, към момента е налична, само че остават въпросителните по отношение на доставката и заплащането на бъдещите товари. Прекъсванията в търговията със зърнени и маслодайни култури, които са съществени артикули за милиарди хора и животни по света, водят до повишаване на цените.
Страните, които се опасяват от евентуален дефицит на храна, се пробват да намерят различни снабдители и подписват нови покупко-продажби, написа още изданието.
Индия, която в предишното продаваше пшеницата си главно вкъщи, с помощта на избрана от държавното управление преференциална цена, към този момент излиза и на експортния пазар, предлагайки рекордни количества в цяла Азия.
Износът на пшеница от Бразилия през първите три месеца на тази година надалеч надмина този за цялата 2021 година Товари с царевица от Съединени американски щати се насочват към Испания за първи път в последните четири години. А Египет обмисля подмяна на торове за румънско зърно и води договаряния за импорт на пшеница от Аржентина.
Но даже и тези старания може да не се окажат задоволителни, счита Дан Басе, който е президент на компанията за селскостопански изследвания AgResource. " Можем да разместим част от веригите на доставка. Но в случай че спорът продължи до лятото, когато износът на пшеница от Черно море нормално се форсира, тогава светът ще стартира да се сблъсква с проблеми и ще станат ясни всички дефекти ", разяснява Басе.

Алтернативните доставки

на зърнени и житни култури са по-скъпи, превозването им е по-бавно и качеството им е друго, което в допълнение форсира инфлацията на хранителите артикули. Световните доставки към този момент понижават поради редица други проблеми - сушата в Канада и Бразилия, блокирането на превоза в някои елементи от света, рекордното натоварване на железопътните линии в Съединени американски щати и стачкуващите водачи на камиони в Испания.
Допълнителният потрес от войната докара до рекордно повишаване на селскостопанските първични материали, като фючърсите на царевица и пшеница в Чикаго се покачиха с повече от 20% от началото на тази година.
Организацията на обединените народи предизвести, че цените на храните, които към този момент са на рекордно високо равнище, могат да се покачат с още до 22%. Сериозният спад в износа на зърнени и житни култури от Черноморския район може да остави още 13.1 милиона души недохранени и да задълбочи проблемите с прехраната в свят, който към момента се възвръща от последствията от пандемията.
Някои държавни управления лимитират търговията, с цел да противодействат на повишаването на храните. Сърбия - деветият по величина снабдител на царевица, краткотрайно забрани износа. Аржентина и Индонезия усилиха налозите върху експорта на растително масло, а Казахстан възнамерява да ограничи доставките на пшеница.
Световната търговия със зърно, без да се включва оризът, може да се свие с 12 милиона тона този сезон, което би било

най-силния спад за последното десетилетие

пресмята Международният съвет по зърното. Междувременно вносителите анулират рестриктивните мерки, с цел да получат зърно от повече снабдители. Испания, която е вторият максимален покупател на царевица от Украйна, облекчи разпоредбите за потреблението на пестициди, с цел да разреши импорт на фуражи от Аржентина и Бразилия. Страната получи 145 000 тона от Съединени американски щати през март, което беше първата доставка оттова от 2018 година насам.
Китай - различен главен клиент на украинските производители на царевица, също усилва американските покупки.
Италианската индустриална група Assalzoo съобщи, че някои животновъди към този момент унищожават стадата си поради неналичието на фуражи. Страната получава повече от 5 милиона тона царевица годишно от чужбина, а производителите се борят да заплащат сметките си, защото цената на зърното скача с рекордно високи темпове, споделя изпълнителният шеф на Assalzoo Джулио Усаи. " Животновъдите не получават съвсем никакви доставки нито от Русия, нито от Украйна заради морската обсада в Черно море. Полагат се старания за доставка от Америка, само че процесът ще отнеме време. Следващите наранени ще са свиневъдите ", споделя той.

Вносителите от Северна Африка

и Близкия изток са изключително подвластни от съветските и украинските доставки и се борят с намирането на други възможности. Алжир, който стартира да внася черноморска пшеница едвам предходната година, към този момент се връща към френските доставки.
Египет, който е най-големият вносител на пшеница в света и разчита на Русия и Украйна за 80% от вноса, е заставен да понижи покупките, защото цените порастват. В същото време страната поддържа стратегия за субсидиране на производството на самун, с цел да облекчи инфлационния напън върху потребителите.
За момента няма признаци, че проблемите с предлагането скоро ще бъдат позволени. По тази причина Rabobank предвижда през март, че фючърсите на пшеницата ще нарастнат приблизително с 11 $ за бушел (1 бушел се равнява на 25,4 килограма) до края на годината, а царевицата - с към 7,75 $ за бушел. Това е нарастване от най-малко 30% спрямо края на 2021 година
Украинският президент Володимир Зеленски съобщи пред холандските депутати, че руснаците " вършат всичко, с цел да разрушат селскостопанския капацитет на неговата страна и да предизвикат продоволствена рецесия освен в Украйна, само че и в света ". Зеленски твърди също, че съветските войски са сложили противопехотни мини в полетата и са унищожили селскостопанското съоръжение.

Profit.bg
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР