Bloomberg публикува разбивка на военната техника, с която разполага Украйна

...
Bloomberg публикува разбивка на военната техника, с която разполага Украйна
Коментари Харесай

Ето го пълния списък с военна техника за Украйна и държавите, които са я предоставили


Bloomberg разгласява разбивка на военната техника, с която разполага Украйна и страните, които са я дали. Според него от България до Киев са стигнали 14 съветски изтребителя Су-25, танкове Т-72, 152-милиметрови гаубици и ракетни установки. Оръжията не са дадени непосредствено от страната ни обаче, а са закупени от държави-членки на НАТО и дарени от тях. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8916
В събота Англия разгласи, че ще даде на Киев танкове Challenger 2, които са едни от най-мощните бойни танкова на НАТО. Последваха изказвания от Франция, Съединени американски щати и Германия, които също ще дават на Киев бойни машини, написа Bloomberg.

Докладът на холандския сайт за разбор на отбраната Oryx е подобен и е допустимо да включва оръжия, които са обещани, само че към момента не са доставени, както и такива, които са доставени, само че не са регистрирани от Киев.

Ето и цялостния лист с военна техника на Украйна:

Танкове

Полша, Чехия и Словения са изпратили 410 руски танка на Украйна. Тези, които Чехия е дарила на Киев, са Т-72, като ги е закупила от България.



Сн. gettyimages.com

Англия даде обещание да достави на Киев Challenger 2. Според вестник " Сън " ще бъдат изпратени 12 танка, само че от Обединеното кралство не са удостоверили броя.



Сн. gettyimages.com

Полша даде обещание цяла рота от бойни танкове " Леопард 2 ", само че единствено при положение, че други съдружници на НАТО поемат сходен ангажимент. Съединени американски щати и Германия към момента разискват дали да изпратят бойни танкове на Украйна. 



Сн. gettyimages.com

Бронирани бойни машини

Общо 300 бронирани бойни машини, от които 250 руски IFV, са изпратени на Киев от някогашни комунистически страни. Франция разгласи предходната седмица, че ще достави колесни танкове AMX-10RC, само че не посочи броя им. Съединени американски щати и Германия дадоха обещание надлежно 50 и 40 бойни машини Bradley и Marder.



Сн. gettyimages.com

Машините IFV могат да транспортират войски и са потребни в близки офанзиви, както и в такива против противников танкове. 

Бронетранспортьори (БТР)

Общо са 1100 бронетранспортьорите. Тази численост включва 300 десантни машини М113 и 250 М117. Повече от 160 М113, създадени в Съединени американски щати, са изпратени от държавите Великобритания, Литва, Австралия, Германия, Дания, Португалия и Испания.

За разлика от бронираните бойни машини, бронетранспортьорите имат по-леки оръжия, които се употребяват основно за самоотбрана. 



Сн. gettyimages.com

MRAP (машини, устойчиви на засади и мини)

Общо към 925, от които 440 американски M1224 MaxxPros. 90 австралийски Bushmaster и редица английски Wolfhounds и Mastiffs.





Сн. gettyimages.com

Тези машини са сходни на БТР-ите, само че са особено проектирани с наклонени корпуси, с цел да защищават пасажерите от мини и самоделни взривни устройства.

Пехотни бойни машини

Повече от 1540, от които 1250 създадени в Съединени американски щати, многофункционални колесни транспортни средства с висока подвижност, наричани още Humvee.



Сн. gettyimages.com

Тези машини нормално са бронирани и придвижват бойците по бойното поле за офанзива, разузнаване и наблюдаване.

Артилерия

300 гаубици, от които 210 155-милиметрови М777 и 72 105-милиметрови от Съединени американски щати. Над 400 единици самоходна артилерия, включваща 20 155-мм гаубици от Англия и по 18 от Полша, Германия и Съединени американски щати. Чехия е закупила от България 152-милиметрови гаубици, които по-късно е дарила на Киев. 

Ракетни установки

Общо 95 ракетни установки. 38 от тях са известните HIMARS - артилерийски ракетни системи за висока подвижност. Останалите са 122-милиметрови многоцелеви ракетни установки, изпратени от Полша. От отчетът излиза наяве, че Чехия е закупила ракетни установки от България и ги е дарила на Украйна. 

Едно от най-мощните оръжия на Украйна са ракетните установки HIMARS, които разрешават нанасяне на точни удари на огромни дистанции. Украйна ги употребява главно за заличаване на съветски хранилища за муниции и командни и контролни центрове, както и на пунктове за събиране на войски.

Противовъздушни системи

Киев разполага с 37 немски самоходни танка Gepard. Осем ракетни батареи NASAMS от Съединени американски щати. Една американска и една немска ракетна батарея Patriot. Шест ракетни системи Strela-10Ms от Чехия, както и шест Stormer HVM от Англия. Словакия, Германия, Испания, Франция и Полша са изпратили и няколко ракетни системи земя-въздух.

Германските Gepard са самоходни танкове, които могат да смъкват нисколетящи крилати ракети. Ракетните системи могат да поразяват въздушни цели на по-голяма височина. Patriot е най-модерната западна противовъздушна система, която може да насочва балистични ракети с по-малък обхват на деяние, както и да носи тактическа нуклеарна бойна глава.

Самолети

Както споменахме, 14 съветски изтребителя Су-25, закупени от България, са изпратени на Украйна от страни в НАТО. Съседката ни Северна Македония е изпратила още четири.

Съединени американски щати е дарила 20 хеликоптера Ми-17, които в началото са били предопределени за Афганистан. Чехия, Словакия и Латвия са дарили 11 руски хеликоптера, а Англия - 3 хеликоптера Westland Sea Kings. Португалия е дала на Киев шест " Камов ", които са съветско произвеждане. Турция, Литва и Полша са дали над 30 дрона Bayraktar TB2. Украйна разполага и със стотици американски системи за блокиране на муниции Switchblade, както и с 415 разследващи дрона. 

Все още никой не е удовлетворил настояването на Киев за ATACMS. Това е армейска тактическа ракетна система с огромен обхват на деяние, която може да поразява цели на доста по-големи дистанции от HIMARS.

Страните, които поддържат Украйна, са дали до момента над 4000 бронирани машини, артилерийски установки, самолети и други оръжейни системи, с цел да оказват помощ на Киев в битката с Русия. 

През декември месец депутатите гласоподаваха дали България да даде оръжие на Украйна. Гласуването бе съпроводено с доста разногласия, само че бе признато с 148 гласа " за ", 46 " срещу " и един въздържал се. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР