Нощното небе на Вронтадос – град в централната източна част

...
Нощното небе на Вронтадос – град в централната източна част
Коментари Харесай

Традиция на Великден: Ракетна война на гръцки остров

Нощното небе на Вронтадос – град в централната източна част на гръцкия остров Хиос, се озари от светлинни потоци, които се изстрелваха от двете страни на две съперничещи си църкви по време на годишната " ракетна война " - остаряла гръцка великденска традиция, която стартира към среднощ в събота.


По време на среднощната работа на православния Великден жителите, присъстващи на богослуженията в две обособени църкви, изстрелват ръчно направени ракети, наподобяващи фойерверки, по кулите на другата черква, изпускайки хиляди ракети в нощното небе, съобщи Ройтерс, представена от БТВ.

Църковните чиновници в храмовете " Свети Марко " и " Панагия Еритиани " стартират да подреждат ракетите на противоположните хълмове на града, след което ги изстрелват по църквите си, до момента в който вярващите вземат участие във Великденската работа вътре.


Ръчно направените ракети, направени от сяра и дим, се приготвят месеци авансово.

Изключително известният театър, който е атракция за туристите и гостите на Гърция, е спрян за две години заради пандемията COVID-19, само че се завръща през 2023 година

Тази традиция датира от епохи. Легендата гласи, че „ ракетната война “ се е водила с същински оръдия допреди 1889 година, а по-късно гърците употребяват дървени ракети, цялостни с барут.

Облакът от летящи ракети е много рисков за всички присъстващи и постоянно има леки пострадвания или дребни пожари. Някои локални даже не утвърждават традицията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР