Блокчейнът на Ethereum ще претърпи промяна в модела и валутата

...
Блокчейнът на Ethereum ще претърпи промяна в модела и валутата
Коментари Харесай

Как да се подготвим за промяната блокчейн на Ethereum

Блокчейнът на Ethereum ще претърпи смяна в модела и валутата към този момент няма да се добива от миньори Това трбява да направи мрежата по-ефективна, бърза, енергийно ефикасна и с елементарен достъп за финтех Притежателите на криптовалутата не би трябвало да вършат нищо с изключение на да са деликатни за измамници
За вложителите Back to School сезонът, в който всички се завръщат по пазарите, се обрисува да бъде забавен. След години на закъснение в този момент през втората половина на септември би трябвало да се случи едно от най-дългоочакваните събития в криптосектора - софтуерна актуализация на Ethereum, известна още като The Merge. Накратко - това е смяната в метода, по който ще се валидират транзакциите. В момента това се случва посредством модела proof-of-work (PoW), при който те се верифицират от копачите, които пресмятат комплицирани математически уравнения, които сформират блоковете от транзакции с криптовалутата в мрежата. Като премия получават етери. Процесът е мощно енергоемък, муден и изисква мощни компютри с видеокарти. Такъв модел употребява и блокчейнът на bitcoin.


Реклама
От идващия месец Ethereum би трябвало да премине към proof-of-stake (PoS) и при него транзакциите се верифицират от притежателите на монетите. Старата система, наричана още Ethereum Mainnet, и новата - Beacan Chain, ще се слеят.

Очакванията са, че след прекосяването към PoS въглеродният отпечатък ще намалее с до 99.95%, като точно климатичният отпечатък е измежду аргументите Ethereum Foundation да предприеме тази смяна. Освен това се чака мрежата да стане доста по-ефективна. Всъщност точно последните събития и множеството изясненост дадоха подтик в цените на ETH от юли насам. Той е втората по-големина криптовалута по капитализация след биткойн.

Затова и двете валути постоянно са обект на съревнование, което се поддържа от техните почитатели. Например неотдавна съоснователят на Ethereum Виталик Бутерин сподели, че планът към този момент е приключен едвам единствено 40% и че след прехода към Proof-of-Stake ще има още доста усъвършенствания. На конференцията на общността на Ethereum в Париж през юли той съпостави мрежата с нейния дълготраен противник, заявявайки, че биткойнърите считат биткойн за 80% приключен, а феновете на ETH знаят, че Ethereum е едвам 40% приключен, което, преведено, значи единствено повече капацитет и рационализиране на мрежата. Прогнозира се, че Ethereum ще доближи 55% комплектност след дълго чакано обединение.
Какви ще са резултатите от сливането
След сливането се чака предлагането на Ether (ETH) да намалее, защото ще бъдат издадени по-малко монети. В момента в обращение има 122.1 млн. монети за 225 милиарда $. Очаква се сигурността на блокчейна против евентуални офанзиви да се подобри; институционалните вложения в мрежата Ethereum се чака да се усилят многократно; също така потреблението му ще стане по-лесно за разплащания от финтех компании, което дава очаквания за повече известност и приложимост. С него се поставят и основите за идната по-нова версия, Surge. Тя ще разреши на " Етериум " да обработва до 100 000 транзакции в секунда. Ефектът се възнамерява да се реализира посредством потреблението на технологията за шардинг, която ще понижи внезапно цената за транзакция. Това обаче ще се случи след време, а не в този момент.
Реклама
Ethereum освен зарежда Ether, втората по величина криптовалута, само че също по този начин поддържа голям брой известни приложения за децентрализирано финансиране (DeFi) и незаменими токени (NFT). Затова, с цел да подсигуряват, че сливането става безпрепятствено, разработчиците на Ethereum правеха голям брой проби и надстройки в продължение на години.
Надеждите се трансферират и в цената
Всъщност всички тези очаквания са измежду главните аргументи за повишаването на ETH, а доста от вложителите си задават въпрос адали това ще продължи. Още повече че макар последното повишаване етерът е много под рекордната си цена от 4820 $ при започване на ноември предходната година.

" Криптовалутите към момента са доста тясно свързани и считам, че когато сливането приключи сполучливо, това може да увеличи и цената на биткойн ", споделя пред Reuters Алекс Милър, основен изпълнителен шеф на Hiro, софтуерна компания, която основава принадлежности за основаване на криптоприложения.

Според Милър обаче, в случай че ъпгрейдът на системата се провали, това ще върне криптосектора 5 - 10 години обратно. Това и кара вложителите да остават внимателни и малко нервни, защото към този момент имаше няколко отлагания на сливането през годините.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР