Блок в Кючука пропищя заради санирането Над 20 панелки в

...
Блок в Кючука пропищя заради санирането Над 20 панелки в
Коментари Харесай

Лъки и Карлово ни издухаха в санирането

Блок в Кючука пропищя поради санирането Над 20 панелки в Пловдив - като нови Задава се борба за саниране с 18 млн. лв. от Европейски Съюз Фирмата, която бави санирането в Кючука: Приключваме до 15 май

Общо 49 699 жилища, или 769  блока, в страната  бяха санирани през 2017 г.  по Националната стратегия за енергийна успеваемост, за която страната отпусна един милиард лв..  Анализът  на Министерството на районното развиване и благоустройство (МРРБ) беше  оповестен  през април  в медиите.

Три области са първенци  по реновиране на панелките с държавни пари -  Благоевград, Бургас и Кюстендил. Пловдив не е измежду тях.  В Благоевград, където ремонтите стартираха на първо време, през предходната година са обновили 101 панелки, в Бургас - 62, в Кюстендил - 33.

И в Пловдивска област през 2017-а  имаше прогрес с реновиране на   жилищни здания. В отчета на МРРБ  бяха посочени 18 блока в Асеновград и 12 в Карлово. 

Ремонтите в  Пловдив  започнаха едвам през август - септември предходната година, макар че  над 50 сдружения на етажните притежатели бяха учредени още през 2014 година  Градът изостана даже от дребните общини Стамболийски и Лъки.  Според  ресорния  зам.-кмет инж. Димитър Кацарски  причините са справедливи. Първо - жилищните здания в Пловдив са големи; второ -  публичните поръчки бяха тежки, с рекорден брой претенденти, трето, документите на извършените търгове  няколко месеца  беше проверявана в Министерство на регионалното развитие.     

Към ремонтите на 53 блока в Пловдив имаше голям интерес от страна на бизнесмените.  Над 100 строителни фирми  се състезаваха  за саниране с повече от 200 предложения.   Едва  в края на 2016-а   бяха  избрани реализатори,  но само  за 23 здания, тъй като документите на претендентите се оказаха непълни и търговете  бяха  отложени. Договорите с късметлиите  започнаха да се подписват  чак през май, когато ремонтите би трябвало да са в разгара си.  

Още два-три месеца  се изгубиха в бюрократични процедури по координиране на плановете и издаване на строителни позволения. Строителите безусловно подивяха, тъй като  изпуснаха  лятото  в бягане  по кабинетите.   Санирането тръгна  по-активно при започване на есента и несъмнено, се оттече през зимата. Който не се е уплашил от общо взето  меката зима, съумя да завърши  ремонтите. Други  ги проточиха до пролетта.  

За 30-те панелки, артисали от първите търгове, бяха  пуснати повторни поръчки.  Наддаването  продължи  до  началото на тази година с  голям  наплив от страна на строителния отрасъл   за държавно финансиране.  За последните  4 блока бяха подадени 84 предложения.

Още през предходната година общините стопираха да одобряват документи за саниране на  панелки. От Министерство на регионалното развитие са изпратили до кметовете писма, че програмата би трябвало да бъде изпълнена до дъно, защото към момента се работи, а по-късно ще се вземе решение дали да бъдат отпуснати спомагателни средства.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР