Блогърът Благослав Михайлов написа коментар в социалната мрежа Facebook по

...
Блогърът Благослав Михайлов написа коментар в социалната мрежа Facebook по
Коментари Харесай

Благослав Михайлов: Илон Мъск все пак ще плати 11 милиарда долара данъци!

Блогърът Благослав Михайлов написа коментар в обществената мрежа Фейсбук във връзка задължението на Илон Мъск да заплати 11 милиарда $ налози . Според него той въпреки всичко ще го извърши. Ето за какво:

„ Интересно ли ви е за какво въпреки всичко Илон Мъск ще заплати $11 милиарда налози? Този човек е едно огромно съсредоточено его. Буквално всичко, което в миналото е казвал или правил, е било в неговия тесногръд персонален интерес. И все пак ще даде $11 милиарда на страната?

Ще се опитам да го обясня на допустимо най-прост език, с цел да го схванат и либертарианците. Илон Мъск ще заплати $11 милиарда не от добрината на сърцето си, а тъй като данъчните закони в Съединени американски щати го задължават и безусловно няма по какъв начин да избяга от тях. Наистина… просто няма по какъв начин. Дори да наеме най-хубавият счетоводител на света.

Но дано обясня механизма. В Америка е възприета практиката висшия мениджмънт да бъде обезщетен със stock options (или права за придобиване на дялове). Тези варианти ти дават правото да купиш N на брой акции на цена примерно $10. Обаче пазарната цена на акцията сега е примерно $36. Следователно ти печелиш тези $26 разлика. Това е форма на отплата, която цели да подтиква мениджмънта да приоритизира ползите на акционерите.

Илон Мъск, с изключение на, че е най-големият акционер на Тесла, също е и CEO на Тесла, и той употребява това, с цел да гърби акционерите си, като си изплаща някакви обезщетения, които са безусловно невиждани в историята на корпоративна Америка. Примерно по-рано тази година му беше изплатена отплата от $56 милиарда (от парите на акционерите) за работата му като CEO на Тесла. Но съдът в Делауеър я анулира.
Сега с вариантите работата е там, че те имат период на валидност и в случай че не ги упражниш преди този период, тогава ги губиш. Съответно данъчно събитие поражда чак когато решиш да ги упражниш и да купиш съответните акции. И тъй като на Мъск вариантите му изтичат в този момент, той няма избор – би трябвало да ги упражни и да си вземе акциите, при което се излага на към 40,8% налог.

Искам да осмислите тази цифра. Най-богатият човек на света ще заплати ЧЕТИРИДЕСЕТ ЦЯЛО И ОСЕМ ПРОЦЕНТА налог. Да, не е 90%, само че отново е в пъти повече в сравнение с в миналото ще забележим богат човек да заплаща в България.

В България в случай че накараш богат човек да заплати 40,8% налог, тогава ще се вдигнат всички работодателски организации, ще оквичат всички студиа. Разни олигарси ще провеждат платени митинги. Десните институти ще минат на цялостни обороти да бълват публикации за какво това ще съсипе България и по този начин нататък.

Мога единствено да бленувам да бъдем малко повече като Америка. “

Илон Мъск ще бъде разследван за подправени вести и възпрепятстване бразилското правораздаване

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР