Близо половин трилион долара са загубили тази година 20-те най-богати

...
Близо половин трилион долара са загубили тази година 20-те най-богати
Коментари Харесай

Най-богатите милиардери от технологичния сектор са загубили половин трилион долара

Близо половин трилион $ са изгубили тази година 20-те най-богати милиардери от софтуерния бранш. Това се случва на фона на внезапния спад на фондовия пазар. Загубата е по-голяма от пазарната стойност на всички компании от показателя S&P 500 като се изключи седем, оповестяват международните софтуерни уеб сайтове.

От началото на 2022 година до предишния четвъртък най-богатите софтуерни магнати в света, измежду които Марк Зъкърбърг, Бил Гейтс и Лари Елисън, са изгубили над $480 милиарда от благосъстоянието си на хартия, демонстрира Bloomberg Billionaires Index - ежедневна ранглиста на най-богатите хора в света.

Разочароващите доклади за третото тримесечие на редица софтуерни колоси предходната седмица разпалиха опасенията за криза, намалиха цените на акциите и натежаха върху положението на най-богатите хора в света.

Богатството на създателя на Фейсбук е намаляло с над $87 милиарда. Според класацията единствено в четвъртък чистото положение на Зъкърбърг е намаляло с 11,2 милиарда $. Акциите на неговата компания Meta Platforms Inc. изгубиха една четвърт от цената си, откакто разочароващият доклад стресна вложителите.

Приходите на компанията се забавиха за второ следващо тримесечие, а загубите, свързани с огромните вложения в метавселената, набъбнаха.

От началото на тази година благосъстоянието на основния изпълнителен шеф на Meta е намаляло с над 87 милиарда $. Това го оставя с настоящо чисто положение от $37,7 милиарда.

Илон Мъск и Джеф Безос са изгубили благосъстояние за над $58 милиарда тази година

В предишното двамата бизнесмени се бореха за купата Най-богат човек в света, преди Мъск да се откъсне със забележителна преднина.

Главният изпълнителен шеф на Tesla ръководи и ракетната компания SpaceX, създател е на Boring Co., компания за създаване на подземни тунели, както и на стартъпа за неврология Neuralink Corp. През предходната седмица той приключи придобиването. Към момента цената на благосъстоянието на Мъск е $212 милиарда.

Междувременно благосъстоянието на Безос се прави оценка на $134 милиарда

Лари Пейдж и Сергей Брин са изгубили по над $40 миларда

Съоснователите на Alphabet, компанията майка на Гугъл, Лари Пейдж и Сергей Брин, които са измежду 10-те най-богати хора в света, също означиха спад в чистото си положение. През тази година всеки от тях е изгубил над$40 милиарда, като предходната седмица и двамата претърпяха удар, откакто Alphabet регистрира първия в историята си спад в продажбите на реклами в YouTube на годишна база.

Джак Ма е изгубил $9,3 милиарда

Повечето от най-богатите софтуерни бизнесмени са американски софтуерни магнати, само че някои въпреки всичко са отвън Съединени американски щати. Такъв е Джак Ма, който построи своя колос за електронна търговия Alibaba Group Holding Ltd. от нулата до една от най-големите бизнес империи в Китай. Според показателя тази година той е изгубил 9,3 милиарда $ от благосъстоянието си и сега чистото му положение възлиза на 29,1 милиарда $.

Единствената жена измежду 20-те най-богати софтуерни магнати е Макензи Скот

Тя натрупа положението си, създавайки Amazon дружно с към този момент някогашния си брачен партньор Джеф Безос. Повече от $29 милиарда изчезнаха от чистото ѝ положение тази година, макар че това може да се отдаде частично на филантропската й активност. Тя даде обещание да раздаде - и към този момент е дарила - милиарди долари на организации, в това число хранителни банки, скаути в Съединени американски щати и исторически обвързани с чернокожото население колежи и университети.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР