Близо една трета от българските слушатели имат по-голямо доверие на

...
Близо една трета от българските слушатели имат по-голямо доверие на
Коментари Харесай

Екзакта: Слушателите са вярвали повече на БНР отколкото на частните радиа за предизборната кампания

Близо една трета от българските слушатели имат по-голямо доверие на стратегиите на публичното радио " Хоризонт “ и „ Христо Ботев “ спрямо частните радиостанции в интервала на предизборната кампания  - това сочат данните от две национално представителни изследвания на " Екзакта Рисърч груп ", предоставени от Съвета за електронни медии. Те са били и извършени в последната седмица на всяка от двете предизборни акции за парламентарните избори на 4-и април и 11-и юли.

В отговор на въпроса на публичното радио или на частните радиа имате по-голямо доверие, в хода на предизборната акция през март 30,02 на 100 от интервюираните дават желанията си на публичното радио, а 10,7 %  - на частните радиа. През юли те са надлежно 27,1 на 100 и 8 на 100. Ръководителят на организация ЕКЗАКТА Лидия Йорданова добави:

" Онези, които слушат радио са малко под 30 % от интервюираните. 1/5 от слушащите радио декларират, че избират програмата на БНР. Изборния ден наблюдават по радио по-често възрастните над 60 години. От посочените радиа като източник на информация статистически важен дял, с изключение на БНР, като слушано радио в деня на вота, получава и " Дарик радио " с 4% дял ".

От март до юли с три % пораства делът на доверяващите се на обичайните медии, радио и телевизия. От 72% през март на 75 на 100 през юли.

" Традиционните медии, като цяло, са желани пред медиите в интернет от всички обществено демографски групи като се изключи възрастовата група под 30 години ", добави тя.

Съпоставими, трайно високи в двете проучвания остават условията към качествата на информацията в медиите - меродавност, обективност, новост и пълнота. 51 на 100 от интервюираните през юли са на мнение, че медиите би трябвало да оповестяват междинни резултати от екзитполовете преди окончателното привършване на изборния ден. 25 на 100 споделят противоположното мнение.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР