Близо една четвърт от наемните работници или около 600 000

...
Близо една четвърт от наемните работници или около 600 000
Коментари Харесай

Заетите на минимална заплата в хотелиерството и ресторантьорството са се удвоили за година

Близо една четвърт от наемните служащи или към 600 000 души получават заплата под междинната за страната, като от тях 403 000 са работещите на минимална работна заплата. Концентрацията на хора, наети на минимално заплащане е най-висока в бранша на хотелиерството и ресторантьорството - близо 38 % от всички заети, както и в бранша на строителството - към 24-25 %. Това разгласи водачът на КНСБ Пламен Димитров в понеделник. По думите му нарастването на наетите на минимална работна заплата в хотелиерството и ресторантьорството е с два пъти повече през тази година по отношение на предходната, когато те са били 17 на 100. Той уточни, че това може да е знак за " посивяване " на бранша.

Два пъти по-висока е заплатата в столицата спрямо тази във Видин. От КНСБ регистрираха, че настояванията на синдиката към бюджета са задоволени от изпълнителната власт на половина. Димитров напомни, че общите претенции на КНСБ за спомагателни средства в бюджета по отношение на миналата година бяха малко над милиард лв., а постигнатото в бюджета е малко над 600 млн. в допълнение по отношение на 2017 година, като повече от половината от парите са за междинното обучение, 160 млн. лв. - за бранш " Сигурност ", а останалите за държавното ръководство.

В този бранш влизат всички организации като Агенцията по заетостта, бюрата по труда, ГИТ и Национална агенция за приходите, където е заложено приблизително нарастване на заплатите от 2 до 12,5 %, както и приблизително нарастване от 5 до 7 на 100 на единните разходни стандарти. Увеличението на заплатите в другите обществени заведения като домове за обществени грижи, за хора с увреждания, ще е сред 7 и 13 %, което е на половина от желаното от КНСБ.

За Министерството на защитата са планувани по 100 млн. лв. годишно за нарастване на заплатите, а в системата на Министерство на вътрешните работи още веднъж годишно - 55 млн. лв.. Това, по думите на Пламен Димитров, ще разреши 15-процентно нарастване на заплатите на служители на реда и военни, които работят на терен, за сметка на съвсем нулево нарастване на възнагражденията на тези, които са " на бюро ".

По отношение на бранш " Здравеопазване " Димитров уточни, че стартовата заплата за здравна сестра би трябвало да е на всички места най-малко 700 лв., а за основна сестра - 840 лв.. Бюджетът на министерството е повишен с малко над 36 млн. лв., като от тях доста малко са за заплати. Парите за заплати в районните здравни инспекции са 8 млн. лв.. Десет % ще е нарастването на парите на тези, които са на непосредствено послушание на министерството.

В центровете за незабавна здравна помощ от КНСБ се надяват да се случи 20-процентно нарастване на заплатите с плануваните близо 20 млн. лв. повече за тях.

Училищното и детското опазване на здравето получават 26 млн. лв. в допълнение, като заплатите там ще бъдат увеличени с към 20 %. В момента те приблизително са 600-650 лв..

Сериозно нарастване е получил бранш " Култура ", като бюджетът там е повишен с 30 млн. лв..

Най-ощетеният бранш съгласно КНСБ е земеделието, като в разноските за министерството има известно нарастване, само че то компенсира нарастването на минималната работна заплата. С 2 млн. лв. са се нараснали парите за " Напоителни системи ".

Според Пламен Димитров най-лошата вест е, че средствата за Изпълнителната организация по горите са понижени с 1,7 млн. лв., което съгласно синдиката може да докара до съкращения и даже до понижение на заплатите, които така и така са " мизерни ".

През третото тримесечие на актуалната 2017 година регистрираният растеж на междинната работна заплата в частния бранш е от 11 %, до момента в който в публичния е 7,9 на 100. В някои сектори покачването на заплатите на месечна база е с над 200 лв.. Според Пламен Димитров това възходящо ускоряване на заплатите се дължи най-много на неналичието на фрагменти, като тя в някои браншове може да бъде оценена процентно в двуцифрени цифри.

Средно с към 12 до 15 % са по-високи заплатите и там, където има групови трудови контракти - или за към 33 % от всички наемни служащи.

КНСБ продължава да упорства за стартова заплата за висшист от 700 лв. и за минимална работна заплата най-малко 50 % от междинната работна заплата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР