Близо двоен е ръстът на децата, които завършват средно образование. Шест

...
Близо двоен е ръстът на децата, които завършват средно образование. Шест
Коментари Харесай

Два пъти повече ромски деца завършват училище

Близо двоен е растежът на децата, които приключват приблизително обучение. Шест пъти пък е нараснал броят на учениците от ромски генезис, които приключват висше обучение. Това демонстрира национално представителното изследване на " Глобал Метрикс " за образованието на ромската общественост през последните близо 10 години. То е по поръчка на  " Тръст за обществена опция " и проведено в 140 обитаеми места.

В момента 23% от новите участници в българския пазар на труда са роми. Последните налични данни от 2011 година разкриват съществуването на обилни пропуски в просветителните достижения на ромите в България, като единствено малко над 1/3 от тях приключват главно обучение, 13.5% приключват приблизително обучение, а висше обучение приключват под 1%.

Проучването на " Глобал Метрикс "  показва, че просветителните достижения на ромската общественост у нас се усъвършенстват с времето, като по-младите генерации бележат най-високи резултати. Делът на ромите, посещаващи учебно заведение, се е нараснал във всички възрастови групи, спрямо 2011 година Т.е. броят на децата от ромската общественост, които вземат участие в просветителната система, пораства. Ако през 2011 година 13.5% от ромите са завършвали приблизително обучение, то през 2019 година делът им е 22.7%. Тези, приключили главно обучение, пък се усилват от 36 на 43%. Отчита се също по този начин и шесткратен растеж на каузи на ромите с висше обучение - от 0.4% през 2011 година на 2.6% през 2019 година

Нараства делът на ромите в междинното обучение - 40% от младежите сред 21 година и 25 година имат висше обучение, 1/5-та от ромските младежи обаче към момента са с ниско обучение. Посещението на детска градина усилва с 35 на 100 възможностите на ромските деца да завършат висше обучение, демонстрира още проучването.

Посещаемостта на детска градина оказва въздействие и върху заетостта на ромите. Тези, които са ходили на детска градина, по-често имат непрекъсната работа и разполагат с 30% повече приходи по отношение на другите в общността, демонстрира още проучването. Освен това безработните роми понижават с 18% по отношение на 2011 година. 

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева открои, че делът на върнатите в учебно заведение деца през годините се усилва, макар че Covid рецесията е съумяла да постави на „ пауза “ процесите по включване на ромските възпитаници. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев показа, че има развой на рационализация на ромската общественост през последните години, вижда се повече роми да учат и работят. За 3 години министерството е съумяло да реализира 2,5% обсег измежду ромската общественост. По думите на Вълчев, ромските деца към този момент отпадат на по-късен стадий от учебната система.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР