близо до Айфеловата кула малко преди 21:00 ч. местно време

...
близо до Айфеловата кула малко преди 21:00 ч. местно време
Коментари Харесай

Викове Аллах Акбар в Париж: Един загинал и двама ранени след на...

покрай Айфеловата кула малко преди 21:00 ч. локално време (20:00 ч. по Гринуич) в събота.

 

По-късно е бил задържан 26-годишен французин, а антитерористични прокурори са почнали следствие, съобщи BBC. 

 

Прокурорът Жан-Франсоа Рикар съобщи, че обвиненият е заречен честност на групировката " Ислямска страна " (ИД).

 

Рикар сподели на брифинг в неделя, че обвиненият Арманд Р, френски жител, роден във Франция от родители иранци, е дал клетвата във видеоклип, оповестен в обществените медии.

 

Той е приел исляма на 18-годишна възраст, сподели прокурорът, и е бил вкаран в пандиза през 2016 година за четири години, откакто е направил проекти да замине за Сирия, с цел да се причисли към ИД.

 

Полицията съобщи, че е трябвало да следва лекуване на психиатрични проблеми.

 

Рикар добави, че обвиненият е бил следен по съмнение в екстремизъм и че трима негови сътрудници, в това число членове на фамилията му, са били арестувани за разпит.

 

По-рано стана ясно, че жертвата, убита при нападението в събота вечерта, е немска туристка, която е работила като здравна сестра.

 

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин съобщи, че жертвата е била със брачната половинка си, когато е била нападната и смъртоносно намушкана с нож на Ке дьо Гренел.

 

Той сподели, че животът на брачната половинка е бил избавен от намесата на таксиметров водач и че обвиненият е избягал по близкия мост над река Сена.

 

След като минава на северния бряг на реката, той атакува още двама души: французин на възраст към 60 години и 66-годишен английски екскурзиант, който е ударен с чук в окото.

След това обвиненият е намушкан с електрошокова палка от полицията и е задържан по съмнение в ликвидиране - дефинирано във френското законодателство като преднамерено ликвидиране - и опит за ликвидиране по отношение на терористично начинание.

Публикувано в интернет видео демонстрира момента, в който обвиненият е бил арестуван от въоръжена полиция близо до мястото на нападението.

Двамата ранени са получили помощ от службите за незабавна помощ и в неделя министърът на опазването на здравето Орелиен Русо съобщи пред френските медии, че те са " в положително здраве ".

Дарманин уточни, че нападателят е бил чут да крещи " Аллах Акбар ", което на арабски значи " Бог е най-велик ", и е споделил на полицията, че е бил смутен, тъй като " толкоз доста мюсюлмани умират в Афганистан и Палестина ".

Предполага се, че обвиненият също по този начин е загатнал, че Франция е съизвършител в гибелта на палестинците в Газа.

В събота в обществените мрежи беше оповестен видеоклип, в който обвиненият подлага на критика френското държавно управление и разисква това, което той разказва като ликвидиране на почтени мюсюлмани, оповестява осведомителна организация AFP.

 

Френският президент Еманюел Макрон изпрати своите съболезнования до всички наранени от " терористичната офанзива " и благодари на службите за незабавна помощ за тяхната реакция.

" Националната антитерористична прокуратура в този момент ще дава отговор за хвърлянето на светлина върху този случай, с цел да може да се въздаде правдивост в името на френския народ ", написа той в обществената мреца " Екс ".

Това се случва по-малко от два месеца, откакто в гимназия в северния град Арас, което накара френското държавно управление да вкара най-високото равнище на паника за националната сигурност в страната.

ФрогНюз

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР