Близо десетилетие след основаването на фонда Eleven съдружниците успяха да

...
Близо десетилетие след основаването на фонда Eleven съдружниците успяха да
Коментари Харесай

Eleven ще има нови 60 млн. евро за инвестиции в стартиращи компании

Близо десетилетие след основаването на фонда Eleven съдружниците съумяха да наберат най-големия си дотук портфейл за рискови вложения. До края на годината те ще разполагат с капитал от нови 60 млн. евро, с които ще финансират започващи компании от района посредством новия си, трети следващ, фонд. По-голямата част от тях са обезпечени от частни вложители, включват се и два огромни институционални.

Променя се и тактиката на Eleven. Фондът ще влага по-големи суми в млади компании от съответни бизнес сфери. Към съдружниците пък публично се причислява Христо Христов, който през последните години интензивно поддържа стартъпи от района като бизнес ангел, а през септември стана основен изпълнителен шеф на " Дарик радио ".
Инвестиционна история
Дейността на първия фонд Eleven стартира през 2012 година със съдружници Даниел Томов, Ивайло Симов и Дилян Димитров. Тогава те разполагаха с портфейл от 12 млн. евро, обезпечени от Европейския капиталов фонд (ЕИФ) по стратегия JEREMIE. По същото време редом с 9 млн. евро от ЕИФ започва и другият фонд LAUNCHub. Така двете организации започнаха да построяват постоянни съществени на предприемаческата екосистема в България, а вложенията им помогнаха за бързото й развиване през идващите години.

След бурните първи вложения на Eleven в над 100 плана и влагането на целия възложен капитал, през 2018 година беше сложено началото на втория фонд - Eleven 2.0. Той се ръководеше от съдружниците Даниел Томов и Ивайло Симов, а към ръководството се причисли съоснователят на софтуерната компания " Телерик " и " Телерик Академия " Васил Терзиев. Заедно от напълно частни вложители събраха капитал от 6 млн. евро, които вложиха в започващи софтуерни компании. Година по-късно се появи и общественото сдружение " Илевън кепитъл ", което наследи в портфейла си дяловете в първия фонд на Eleven, само че действително държи дялови в 34 сдружения, в които има дялове сред 1.4 и 33%.

Така след редица вложения в млади компании от България и района и нарастване на екипа съдружниците слагат главните на третия и максимален фонд на Eleven.
Третият фонд
В края на 2020 година съдружниците стартират договаряния с вложители за набирането на капитал, като крайната им цел е 60 млн. евро. За по-малко от година съумяват да обезпечат близо 90% от сумата, като повече от половината е от частни вложители. По думите на Даниел Томов огромната част от тях са бизнесмени от България. Участват също такива от Гърция и Румъния, юристи, експерти на управнически позиции и хора от американската диаспора. " Най-хубавото за нас е, че съвсем всички вложители от първите два фонда вземат участие и в третия и си усилват доста инвестицията. Освен това някои от бизнесмените, в които сме вложили и са се развили добре, също се включват в новия фонд. Вярваме, че всеки сполучлив бизнесмен има отговорност по отношение на екосистемата и би трябвало да оказва помощ ", споделя още той пред " Капитал ". Но от фонда не дават съответни имена. Чисто географски фондът ще влага в България, Гърция, Румъния, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Словения.

Сега в Eleven ще се включат и два институционални вложителя, които за момента не са оповестени. Съдружниците чакат до края на годината да затворят целия портфейл от 60 млн. евро. Той ще работи през ново юридическо лице, записано в Холандия, което е нормална процедура и се прави за вложение в задгранични компании. Капиталът ще се ръководи от към този момент шестима сътрудници. Сред тях не престават да бъдат Даниел Томов, Ивайло Симов, Васил Терзиев, Валери Петров и Георги Цветков. Сега към тях се причислява и Христо Христов, някогашен акционер и изпълнителен шеф на " Нет инфо ", а в този момент отпред на " Дарик радио ". " Той беше измежду вложителите във втория ни фонд. Сега като сътрудник ще работи с съответни компании и ще може да им оказва помощ в развиването ", споделя още Томов.
Компании от пет типа
Фокусът на Eleven остават компании в така наречен pre seed и seed фаза. Този път обаче от фонда усилват размера на вложенията. Първоначалната инвестиция в дадена компания ще бъде от 250 хиляди евро до 1 млн. евро. Последващите вложения пък могат да доближат 3 млн. евро, а в редки случаи и до 5-6 млн. евро. " Близо две трети от капитала на фонда ще бъде вложен като следващи вложения. Нещо, което нямахме опция да вършим с втория фонд ", разяснява Ивайло Симов. В рундовете от Eleven може да вземат участие и като съинвеститор с други фондове или бизнес ангели.

Съдружниците набелязват пет съответни бранша, от които ще търсят компании, с цел да вложат новия портфейл. Това са финтех, опазване на здравето, технологии за онлайн търговия, решения за бъдещето на храната и бъдещето на работните процеси. " Във времето се сътвориха клъстери към тези вертикали и изградихме спомагателни партньорства, през които може да подкрепяме фирмите ", споделя още Даниел Томов.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Технологии 3 Вечерни вести 1 Икономика 2 Вечерни вести 3 Пазари 1 Технологии 2 Икономика 3 Свят
От привлечените средства за новия Eleven към този момент има вложения в седем компании, като четири от покупко-продажбите са публично завършени. Сред тях са BeMe.ai, ProductLead, Biopix, SuperOkay, в които са вложени общо над 1.7 млн. евро. Останалите следва да бъдат оповестени до края на годината (вижте карето).

" Предполагаме, че в случай че продължаваме със същата скорост, ще успеем да влагаме целия фонд в границите на идващите 3-4 години ", разяснява Ивайло Симов.

Според съдружниците, сходно на тяхната тактика, фондовете за рискови вложения в района все по-често целят през един рунд да влагат по-големи суми в започващите компании. По този метод бизнесмените могат да концентрират напъните си в развиване на бизнеса, а не в набиране на още капитал за разгръщане. Това в композиция с все по-големите портфейли на фондовете в страната демонстрира, че стартъп екосистемата е минала на последващо равнище от развиването си и първата за страната ни компания еднорог, оценена на над 1 милиарда, е на път да стане факт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР