Близо 7500 души от девет държави показаха маскарадните обичаи от

...
Близо 7500 души от девет държави показаха маскарадните обичаи от
Коментари Харесай

Бабугери, старци, принцеси и пирати на Сурва в Перник

Близо 7500 души от девет страни демонстрираха маскарадните традиции от своите земи по време на интернационалния фестивал "Сурва " в Перник на 27 и 28 януари. Фестивалът бе посетен от хиляди посетители, даже от групи от Япония и Китай.

В маскарадните игри участваха главно кукери, чиито маски и чанове символизират битката със злите сили. Общо българските групи са 105 и от тях 59 са кукерски, като измежду тях има бабугери, старци, станчинари, дервиши. Освен кукери има и пирати, принцеси и всевъзможни измислени герои. Те обаче не участваха в конкурсната стратегия.

Групата от Петрич "Златна самодива " завоюва премията на публиката на фестивала с 537 гласа. Второ място е заела групата от силистренското село Айдемир с 458 гласа, трети са се наредили кукерите от пазарджишкото село Калугерово с 327 гласа. Общият брой на изпратените SMS-и е 3 841. Броят на неповторимите номера, изпратили известия, е 2 184.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва " в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на обичайни национални игри и традиции с маски. Той разпространява достигнали до през днешния ден разновидности на антична ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си стратегия фестивалът е среща и конкуренция на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”.

Фестивалът се провежда от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на интернационален. През 1995 година Перник е признат за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 година по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон афишира Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските обичаи. Решението е взето в град Котор. От 2008 година

Международният фестивал на маскарадните игри се организира годишно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното спортно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР