Близо 7 милиарда лева ще бъдат вложени до 2027-та година

...
Близо 7 милиарда лева ще бъдат вложени до 2027-та година
Коментари Харесай

Близо 7 милиарда лева ще бъдат вложени до 2027-та година по ОП "Развитие на регионите"

Близо 7 милиарда лв. ще бъдат вложени до 2027-та година по Оперативната стратегия за развиване на районите, стана ясно по време на публично разискване на плана на програмата. Тя ще има три съществени предпочитани оси, като ще поддържа ограничения в 50 градски общини. Програмата ще поддържа по-голям набор от планове от разнообразни браншове, които ще се извършват в партньорство, а бенефициентите ще са държавни органи, регионални администрации и локални управляващи, представители на гражданското общество и неправителствени организации, бизнесът, научната и академична общественост и други
Програмата е създадена за да се реализира уравновесено териториално развиване сред районите, превъзмогването на демографските проблеми и обезлюдяването на територии в страната.

Приоритетната ос за интегрирано градско развиване е с проектобюджет от над 1,131 милиарда лева и планува поддръжка за десетте най-големи градски общини, като центрове на напредък. 

Вторият приоритет на програмата е интегрирано териториално развиване на районите с бюджет от над 2,5 милиарда лева като достъп до него ще имат 40 градски общини.

И двете оси ще финансират инфраструктурни планове в региона на опазването на здравето, образованието, обществени действия, просвета, спорт, туризъм, културно завещание и други. Ще се поддържат и ограничения за зелена градска инфраструктура и сигурност в публични пространства, поощряване на икономическата интензивност и други

Третият приоритет на програмата е „ Справедлив енергиен преход “, който се програмира по линия на Фонда за обективен преход при изискване, че създадените за задачите на неговата реализация териториални проекти бъдат утвърдени като част от ПРР 2021 2027 година Проектобюджетът на целта е 3,1 милиарда лева. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР