Близо 500 млади спортни таланти от три държави – България,

...
Близо 500 млади спортни таланти от три държави – България,
Коментари Харесай

Близо 500 млади спортни таланти участват на Олимпийски летен фестивал Албена 2018

Близо 500 млади спортни гении от три страни – България, Румъния и Македония се събраха в курортен комплекс “Албена “ за почналия през днешния ден Фестивал на БОК „ Олимпийски очаквания “. По традиция тържественото разкриване приключи с неподготвено голямото хоро, което се изви на огромната поляна в центъра на комплекса.

Това е единадесето следващо издание на феста, в което са включени стартове в 7 типа спорт - футбол, лека атлетика, баскетбол, тенис на маса, плажен волейбол, плуване и плажна битка. И тази година домакините от „ Албена “ дават съвършени условия за участниците и гостите с чудесно готови спортни площадки и стадиони. Това лято доста интензивно се включват гостите от Македония, които наред с обичайните участници от Румъния укрепват шампионатите по баскетбол и плажен волейбол.


На формалното разкриване участваха Йорданка Благоева – вицепрезидент на БОК, Стефан Китов – ръководител на БФ тенис на маса, Анатоли Илиев – ръководител на Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, Денис Тахиров – управител спорт и Кристина Богданова – продуктов управител в Албена АД и други

Специални посетители на феста тази година са част от най-популярните спортни ръководители в Европа. В България тези дни дойде делегация на ACES EUROPA – асоциацията, която дефинира европейските градове и столици на континента. Авторитетната аудиенция се води персонално от Хуго Алонсо - общоприет секретар на ACES EUROPE, тук бяха и останалите от управата на организацията Лукас Ворел, Виченцо Лупатели, Франсоа Ноел и Анатоли Илиев. В ролята си на инспектори, те ревизират тези дни готовността на Варна и Албена да получат влиятелните трофеи надлежно европейски град и курорт на спорта за идната година.

“Всяка година бъдещите спортни звезди на България се събират в Албена обединени от олимпийските правила. БОК продължава да има за собствен главен приоритет откриването на младите гении и да им дава повече благоприятни условия за изяви. Сред вас сигурно има бъдещи олимпийски първенци и медалисти. Пожелавам ви триумф в надпреварите, поисквам триумф и на Албена в устрема да бъде първият в историята европейски курорт на спорта, “ съобщи в приветствието си Йорданка Благоева, някогашна международна рекордьорка в скока на височина и олимпийска медалистка от Игрите в Мюнхен през 1972 година Вицепрезидентът на БОК посочи обстоятелството, че с присъединяване на деца и младежи от Македония Олимпийският фестивал придобива все по-мащабни и класни измерения, възнамерява се включването на нови спортове и дисциплини.

С топли думи към присъстващите се обърна и Хуго Алонсо, който не скри насладата си да види толкоз доста деца, обединени от спорта и олимпийските правила. “Поздравявам БОК за чудесната самодейност да събира всяка година младите гении на България в този прелестен и предоставящ отлични условия за спорт морски курорт, “ сподели испанецът.

Първите първенци на Фестивал “Олимпийски очаквания 2018 “ бяха избрани в плажната битка. В леката категория първенци са Таня Тенева от Димитровград и Александър Димитров от Добрич, който стана и безспорен първенец. В тежката категория спечелили са Мехмет Ахмет от Айтос и Кристина Мечкова от Казанлък, сграбчила купата и в безспорна категория. Схватките бяха по правилник с детайли от сумото, това провокира огромен интерес и притегли вниманието на доста летовници, изгледали шампионата от край до край.

Ето и най-бързите в лекоатлетическия крос: девойки младша възраст Ива Чиликова от Русе, момчета младша възраст Стивън Лозанов Варна, девойки старша възраст Десислава Борисова от Шумен и момчета старша възраст Денис Атанасов от Добрич. Участваха 90 деца, представители на 6 града.

Във футбола бяха избрани полуфиналистите. В единия мач един против различен ще се изправят Шумен против Дунав Рс, а в другия за място във финала ще спорят Черно море и Черноморец Балчик.

По традиция фестивалът е под мотото " Да открием олимпийските очаквания на България “. От основаването си до момента тези надпревари са били първо съществено тестване за доста български спортни очаквания, по-късно утвърдили се в националните тимове на България, взели участие в юношески олимпийски игри, а част от тях към този момент и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да способства за популяризирането на главните идеали, правила и полезности на олимпизма и разпространението им измежду младото потомство, както и да даде опция за изява на младите спортни гении.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР