Близо 47 000 зрелостници полагат матура по БЕЛ на тест

...
Близо 47 000 зрелостници полагат матура по БЕЛ на тест
Коментари Харесай

Близо 47 000 зрелостници ще полагат матура по БЕЛ на тест номер 13

Близо 47 000 зрелостници поставят матура по БЕЛ на тест номер 13

Близо 47 000 зрелостници се чака да се явят на днешната първа наложителна матура по Български език и литература. Изпитът ще стартира в 8.30 ч., а малко преди 6 часа в МОН беше изтеглена комбинацията за държавния зрелостен изпит.

Репортерът от БНР Добромир Видев изтегли в министерството тематика номер 13 като текстови вид на матурата по БЕЛ. Максималният брой комбинации е към 5 милиона 860 хиляди.

 Темата за изпита бе изтеглена от репортера на БНР Добромир Видев. Снимка: БГНЕС

Между две разнообразни тематики ще избират зрелостниците според от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение.

За разлика от предходни години, творбите, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава неизменен - 41. С избираем отговор към този момент ще бъдат единствено 22 от тях - с осем по-малко от предходната година. 16 са дилемите с къс свободен отговор.

Максималният брой точки на матурата ще е 100. Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 т., които носят оценка " Среден (3) ". Досега за това бяха нужни 23 точки.

" Времетраенето за полагане на зрелостен изпит е 4 астрономически часа, ще се организира в три обособени елементи. Срок за излизане на резултатите ще бъде до 8 юни ", разяснява пред " Хоризонт " Евгения Костадинова, шеф на Дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в Министерството на образованието и науката.

Във връзка с планувани за през днешния ден митинги на превозвачи, просветният министър Николай Денков прикани превозвачите и столичния кмет Йорданка Фандъкова демонстрациите да бъдат проведени по метод, който да не пречи на провеждането на матурата.

А шефът на 119 учебно заведение в София Диян Стаматов прикани:

" Учениците да бъдат доста по-рано тръгващи от домовете си, с цел да бъдат и точни за началото на изпита. "

Заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова разгласи изискванията, при които матурата ще бъде сполучлива. 

" За да имат сполучливо изискан държавен зрелостен изпит, са нужни най-малко 30 точки, оптималният брой точки е 100. Пожелавам на всички триумф, да бъдат спокойни, да бъдат уверени, че трудът, който са вложили, ще даде резултат. Максимално да употребяват времето, което е отредено за всяка една от частите, и да имат вяра в себе си, че могат, че знаят. "

Втората наложителна матура ще се организира на 20 май в петък. Очаква се на нея да се явят над 45 000 зрелостници.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР