Близо 400 автоматизирани уебсайта разпространяват руската пропаганда в България, вместо

...
Близо 400 автоматизирани уебсайта разпространяват руската пропаганда в България, вместо
Коментари Харесай

Близо 400 сайта разпространяват руска пропаганда в България

Близо 400 автоматизирани уеб страницата популяризират съветската агитация в България, вместо информация, генерирана от хора. Тези уеб сайтове, наречени " уеб сайтове гъби ", елементарно се основават и автоматизирано събират и разгласяват текстове, взети от други източници, заяви.

Снимка:Unsplash

Това е заключението на разбор, осъществен от Фондация за филантропични и обществени проучвания, която изследва съветската онлайн агитация в България. Резултатите от разбора бяха показани по време на събитие, озаглавено " ПР на войната през погледа на специалисти ", което означи 30-годишнината от основаването на организацията за връзки с обществеността " Янев и Янев ".

Анализът на фондацията демонстрира, че съветската агитация в онлайн пространството на България се популяризира с огромна мощ през 2022 година. В края на тази година тя се усилва съвсем 20 пъти спрямо миналата 2021 година. Анализът открива два интервала, в които пропагандата нараства - първоначално и в края на годината.

Според откривателите, една от аргументите за бързото разгръщане на съветската агитация в България е разпространяването на мрежата от автоматизирани уеб сайтове, които я разпространяват. " В началото на годината се появява дребна мрежа от агрегатори, които ускоряват съветската позиция. В края на годината тази мрежа се трансформира в огромна машина от уеб сайтове гъби (бяха разпознати 370 такива сайта), които популяризират всяко известие към 400 пъти. Според създателите на проучването, тези уеб сайтове евентуално употребяват платформата Share4Pay, която заплаща на потребителите за шерване на подготвена информация от тези уеб сайтове в обществените мрежи ", настояват те. Ако тази догадка е вярна, разпространяването в обществените мрежи би се нараснало неведнъж.

Така през 2022 година класацията на най-популярните уеб страници в България претърпява промени, като медиите с действителни хора изчезват от първите 10 позиции. През цялата година машинното разпространяване господства и се ускорява още повече в края на годината (88% от разпространяването става автоматизирано).

Изследването също отбелязва извънредно интензивност на тази тематика във Фейсбук през цялата 2022 година. Общият брой изявления в групи и страници, свързани с агитация, надвишава 25 692 и 19 987 надлежно. Данните демонстрират, че разпространяването на пропагандни тематики посредством страници във Фейсбук е по-ефективно. Постовете в тези страници са събрали над 7,6 милиона интеракции, до момента в който изявленията в групите - 1,56 милиона лайкове, мнения и споделяния.

" Може самоуверено да се допусна, че изявленията в страниците притеглят по-голям интерес, защото има огромен брой страници, които споделят пропагандни материали, без да ги показват като информативни или новинарски. Вместо това те ги показват като комерсиални или занимателни и по този начин притеглят по-широк интерес ", показва се в разбора.

Според създателите на проучването, някои от пропагандните нативи не съумяват да намерят приемане измежду българската общност. Например вярата в мощта на съветското оръжие понижава, а поддръжката към Путин пада съвсем три пъти, както демонстрира социологическо изследване, извършено в границите на проучването.

" Въпреки това други нативи оказват значително въздействие върху публичните настроения, като да вземем за пример концепцията, че България поддържа Украйна, тъй като българските водачи са подвластни от евроатлантическите сътрудници (а не тъй като Украйна е нападната страна); изказванието, че Западът е вкарал Русия във война; и че военната помощ за Украйна въвлича България във война ", показват създателите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР