Близо 40% повече са младежите, които избират да учат в

...
Близо 40% повече са младежите, които избират да учат в
Коментари Харесай

Засилен интерес от българите към университетите в Италия – какво ги привлича?

Близо 40% повече са младежите, които избират да учат в италиански университети. Това демонстрират данните на платформа за образование в чужбина. Голяма част от приключилите студенти намират реализация у нас, като най-търсени остават инженерните специалности.

Валерия Мечева е единствено на 16, само че към този момент изследва опциите за обучение в чужбина.
Имах няколко хрумвания за страни, само че сега съм се насочила най-много към Италия и към тези два университета „ Наба “ и Институтът по дизайн. Интериорен дизайн, това е нещото към което съм се насочила най-много. Имам още две години, само че считам че това ще е основното което ще работя. Искам да изучавам в чужбина, тъй като считам че методът на живот там е по-близо до това което аз желая, в сравнение с животът тук в България. Това не значи че не обичам България и София, само че просто мисля, че могат да ми дадат доста повече благоприятни условия другите страни, в сравнение с тази.
Валерия Мечева – ученичка в 10-и клас

250-300 младежи отпътуват да учат в Италия всяка година. През 2023-та ползата е доста по-голям, регистрират от платформа за обучение в чужбина, а италианските компании на българския пазар откриват от ден на ден работни места.
По отношение на тези които се връщат, виждаме че има от ден на ден младежи, които вземат решение да се върнат в България, откакто завършат образованието си. Преди години не беше такава статистиката. Очевидно изискванията на труд и в България стават все по-атрактивни.
Димитър Александров – шеф на организация за обучение в чужбина

„ Тъй като ние сме индустриална камара, огромна част от нашите членове са индустриални предприятия и несъмнено инженерните и техническите специалности са извънредно търсени. Като в добавка, знания на италиански език, в действителност е гаранция за добра реализация в страната “, споделя Ива Ангелова – управител събития в Confindustria Bulgaria

Семейството на Валерия поддържа нейния избор за обучение в чужбина и към този момент са единомислещи, че страната ще е Италия.

„ Тъй като нашият възпитаник е трето дете в фамилията, по-големите към този момент са си завършили образованието. Те учеха е България и аз считам, че това е извънредно потребен опит, тъй като и двете ѝ сестри са доста осъществени. Но пък в този момент желанието на нашето дете е да види света, по тази причина ще го съвместим. Ще пътува и ще учи “, споделя майката Катерина.

Близо 250 са италианските компании в България, които оферират работа на завърналите се у нас студенти, а общо заетите в тях са над 25 хиляди души.

Питаме Валерия какви са настройките на нейните съученици?

„ Не мисля, че някой от тях желае да остане в България. И не мисля, че множеството от тях имат концепция какво желаят да вършат към този момент, само че всички имат мисъл за света “, дава отговор тя.
Искам да откри себе си най-много и това, което ще я накара да се усеща осъществена. Не е наложително да има специалност, която е мощна на деня, в противен случай, считам че бъдещето ни демонстрира доста разнообразни пътища от тези, които сега са тривиални и сполучливи
Катерина, майка на Валерия

За специалностите „ Архитектура “ и „ Инженерни науки “ в италианските университети, претендентите държат изпит. За „ Дизайн “ се приготвя портфолио, а измежду наложителните условия е и владеенето на британски или италиански език.

„ Италия е една от най-социалните дестинации в Европа, във връзка с обучение. Италианското общество има вяра, че всеки би трябвало да има еднакъв достъп до такова. Реално системата е по този начин проведена, че таксите за образование се дефинират въз основата на фамилните приходи за миналата година. Всяка година, за жалост малко бюрократично, само че родителите би трябвало да приготвят документи какъв им е бил приходът и надлежно по този метод се дефинират таксите. Те могат да бъдат от нула, зависи от прихода, до тавана на съответното образователно заведение – 3500-4000 евро в държавните университети, а в частните стига до 20 хиляди евро “, изяснява Димитър Александров – шеф на организация за обучение в чужбина.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР