Близо 40 американски законодатели се активизираха, за да помогнат на

...
Близо 40 американски законодатели се активизираха, за да помогнат на
Коментари Харесай

Нов законопроект цели да възстанови статута на наблюдател на Тайван в СЗО

Близо 40 американски законодатели се активизираха, с цел да оказват помощ на Тайван да си върне статута на наблюдаващ в Световната здравна организация (СЗО).

Последните внесоха законопроект, според който държавният секретар би могъл да ползва тактики, които да спомогнат за възобновяване статута на наблюдаващ на Тайван в Световната здравна организация и Световната здравна асамблея.

В законопроекта се показва, че Тайван има дълготраен принос в региона на опазването на здравето и е мощен съдружник на Съединени американски щати. В допълнение се показва, че вложенията на страната в интернационалната здравна и филантропична помощ възлизат над 6 милиарда щатски $ и са помогнали на над 80 страни от 1996 година насам.

В законопроекта се загатва също, че Тайван е една от първите страни, които алармират експлоадирането на нов и рисков вирус с висока вирулентност и че е направил милиони доставки на защитни средства и медицински консумативи на редица страни в целия свят.

Въпреки значимия си принос на Тайван, китайското държавно управление продължава да оказва напън върху страната и да лимитира достъпа ѝ до жизненоважна информация по време на пандемията, породена от ковид. В законопроекта недвусмислено се споделя, че изключването на островната страна от СЗО крие съществени опасности и попречва световната борба с пандемията.

Законодателите разказват опитите на Пекин да държи Тайван настрани от СЗО като „ срамни “. Те акцентират, че страната заслужава мястото си в интернационалния здравен орган.

В отговор от Министерство на външните работи на Тайван показаха своята признателност за поддръжката.

От 2009 година до 2016 година на Тайван бе позволено да участва на съвещанията на Световната здравна асамблея като наблюдаващ под името „ Китайско Тайпе “. Статутът обаче бе лишен малко след встъпването в служба на президента Цай Ин-уен заради напън от страна на Пекин.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР