Близо 4 милиарда лева годишно са доплащанията на пациентите в

...
Близо 4 милиарда лева годишно са доплащанията на пациентите в
Коментари Харесай

4 милиарда лева годишно доплащат пациентите в болниците

Близо 4 милиарда лв. годишно са доплащанията на пациентите в лечебните заведения. Те обаче не постоянно са основателни. Това разяснява пред БиТиВи шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев.
По думите му в държавните и общинските лечебни заведения се заплаща под масата, а в частните - проведено, като се " измислят " разнообразни спомагателни услуги, които да ги оправдаят.
Плащаме 4 милиарда лева в допълнение за опазване на здравето. В момента съществува разпоредба, която цели да покаже какво може да бъде в допълнение заплащано и какво не, сподели Дечев.
Според доктор Дечев казусът с наредбата за доплащане е, че тя дава опция за нееднозначно тълкувание какво може да се доплаща. В един закон не всичко може да бъде записано в елементи. В новата разпоредба ще бъде записано пределно ясно какво се покрива и какво не се покрива. Трябва да се обясни, че популистките изявления на някои политици се сблъскват с действителността, където не всичко е гратис, съобщи още Дечо Дечев.
В частни лечебни заведения за всеки леглоден се заплаща такса - стартира от 70 лева и приключва на 120 лева според от стаята. Тоест, в случай че престоят е 5 дни - 5 по 100. Шапка за баня, дребна паста за зъби, пластмасова четка за зъби и - 80 лева Дадено е правото всеки да ценообразува, обясни шефът на НЗОК. Такива доплащания се вършат и в държавните лечебни заведения, само че не постоянно стават пред касата на болничното заведение. Причините за доплащанията в държавните лечебни заведения са неприятният мениджмънт и " затварянето на очите " при тези практики, счита доктор Дечев.
Според него верният метод е всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на спомагателното здравно обезпечаване.
Дечо Дечев критикева новия здравноосигурителен модел, препоръчан от министър Кирил Ананиев. По думите му със основаването на частни фондове има заплаха да стане по този начин, че бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частните фондове. Според него предлаганият нов модел не взема решение главния проблем – в здравната система не влизат в допълнение пари, а всичко се разполага в границите на тези 8% вноска за здраве от заплатата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР