Близо 30 служители на общинската МБАЛ Поморие“ излязоха на символичен

...
Близо 30 служители на общинската МБАЛ Поморие“ излязоха на символичен
Коментари Харесай

Служители на поморийската болница излязоха на протест


Близо 30 чиновници на общинската МБАЛ „ Поморие “ излязоха на алегоричен митинг, дружно с други свои сътрудници от общински лечебни заведения в страната. Причината е несъответстващата държавна политика по отношение на тези лечебни заведения.

Ситуацията в МБАЛ „ Поморие “, която за малко затвори и порти през предходната година, продължава да е неразбираема. 300 000 лева са единствено неизплатените хонорари на личния състав, показва шефът Женя Караилиева:

„ Това са по 40% от месец април насам. 100% за последния месец. За ноември не са получили заплати. Сега, в края на януари, ще вземат за декември. Ако не бъде дадена заплата в края на януари, хората просто ще си отидат. Всеки изгубен човек отсам – нататък значи неуспех, прекъсване на активността на цялото поделение “, споделя Караилиева.

Единственото работещо решение все още, съгласно нея, е да се увеличи цената на клиничните пътеки, която не е променяна от 10 години насам, счита тя. Ако пък бъдат преструктурирани в медицински центрове, това значи, че общинските лечебни заведения ще би трябвало всеобщо да освобождават личен състав. Към момента, МБАЛ „ Поморие “ действа безусловно месец за месец.

Персонал и сега не доближава, в едно от отделенията на МБАЛ, работят три медицински сестри, а би трябвало да са шест. Лекарите споделят, че няма по какъв начин да заработват задоволително, тъй като са им орязани и редица клинични пътеки, по които могат да лекуват пациенти.

Ако бъде провиснал безлихвен заем от Община Поморие, в размер на 1 млн. лева, това ще реши краткотрайно казуса, само че тези пари би трябвало и да се връщат, разяснява Женя Караилиева. А до момента в който бъде решен казусът с общинските лечебни заведения, лечебното заведение продължава да приема пациенти и да работи в положение на нестабилно бъдеще. Старите отговорности на МБАЛ " Поморие " са към 600 000 лева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР