Близо 30-40% от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко

...
Близо 30-40% от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко
Коментари Харесай

Агроминистерството ще предложи обратно начисление на ДДС за плодове и зеленчуци

Близо 30-40% от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко в България и в този момент не са регистрирани по Данък добавена стойност поради размера на тяхната активност, споделя земеделският министър Десислава Танева.

© Велко Ангелов Да бъде въведен механизма на назад начисляване на Данък добавена стойност за плодове, зеленчуци и сурово мляко. Такова искане е отправило земеделското министерство към Министерството на финансите в интервала на подготовка за новия бюджет и данъчните закони. За механизма от години упорстват сдружения на производители на плодове и зеленчуци с претекст да бъде изсветлен сектора. Искането за следващ път бе сложено и през април, когато пред земеделското министерство стачкуваха биофермери и производители на плодове и зеленчуци и бе обсъждан в последващите срещи на сектора с ведомството.

За смяната, която на този стадий не е ясно дали се утвърждава от финансовото министерство, е нужна и нотификация от Европейска комисия. Такъв механизъм към този момент работи за артикули като пшеница, слънчоглед, просо и други Според сектора въвеждането му е довело до неговото изсветляване. Освен това съвсем цялата вътреобщностна търговия (между компании, регистрирани в разнообразни европейски държави) е построена на този принцип, а концепцията е да няма транспорт на налог от една страна в друга.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Искане за нов режим

Земеделският министър Десислава Танева заяви във фейсбук профила си, че агроминистерството е изпратило публично искане до финансовото министерство за назад начисляване на Данък добавена стойност при плодовете, зеленчуците и суровото мляко. При този механизъм данъкът се заплаща от получателя, а не от доставчика на стоката, а концепцията е да се предотврати опцията за данъчни измами посредством фиктивни покупко-продажби по веригата на доставки. " Идеята е да се поддържат секторите, в които продукцията се създава главно от дребни стопани ", споделя земеделският министър.

Всъщност браншовите организации на производителите на плодове и зеленчуци от години упорстват за смяната за да се пресекат измамите и сивия бранш в този бизнес. За последно те насочиха настояването на митинг пред земеделското министерство през април дружно с биопроизводителите, след който бе назначен нов зам. -министър, отговарящ за бранша. Именно противоположното начисляване на Данък добавена стойност е една от ограниченията, премисляни за пазара на плодове и зеленчуци. Сред другите са регистрационен режим на търговците в бранша и продан на данни сред контролните институции- Агенцията по храните, Национална агенция за приходите и митниците, настояват източници на " Капитал ".

Плодовете и зеленчуците са и в листата на така наречен артикули с висок фискален риск. Това дава право на Националната организация за приходите да стопира и ревизира сходни транспорти из страната и на митническите пунктове. Управляваното от Владислав Горанов ведомство имаше концепция и всеки търговец или производител, който транспортира малко по-големи количества от така наречен чувствителни артикули, каквито са храните и горивата, да уведомява данъчните най-малко седмица по-рано срещна недоволството на хранителната промишленост. Тя обаче не беше придвижена поради изострен отпор от страна на бизнеса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР