Близо 3 млрд. лв. в Сребърния фондНад 2.9 млрд. лв.

...
Близо 3 млрд. лв. в Сребърния фондНад 2.9 млрд. лв.
Коментари Харесай

В новия брой 16 на вестник БАНКЕРЪ №38 четете:

Близо 3 милиарда лева в Сребърния фонд

Над 2.9 милиарда лева има в Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система (т. нар. Сребърен фонд) към края на август, излиза наяве от отчетните данни на Министерството на финансите. На процедура цялата сума е импортирана като годишни депозити в Българска национална банка с решения на управителния съвет на фонда. Резервните пари за пенсии не престават да са с нулева рентабилност. Консервативната капиталова политика, с която се ръководи фондът обаче, обезпечава постигането на позитивна действителна рентабилност, т.е. на рентабилност, надхвърляща темпа на инфлация за избран интервал. Повече по тематиката - във в. "БАНКЕРЪ ".

Осъдиха НЕК в Париж

Държавната отпадналост в проблема с недостроената атомна електроцентрала край Белене продължава да коства доста пари на данъкоплатците. Проблемът в тази ситуация пристигна от едно арбитражно дело, което страната загуби. Традиционно в областта на енергетиката капацитетът на държавната администрация не е изключително огромен, без значение какъв брой скъпи адвокатски адвокатски фирми се наемат да пазят страната. Този път Националната електрическа компания ще би трябвало да заплати 32 млн. евро без лихвите на архитект-инженера за Втора атомна - "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис ". Подробности във в. "БАНКЕРЪ ".

Еврозоната унижава България

Лятото донесе вест от България, отнасяща се освен за балканската страна, само че и за всеки член на Европейския съюз, който не е декларирал безапелационен отвод за присъединение към еврото. Разговорите за включването на България в блока завършиха с "доброволното " единодушие на страната да одобри най-малко на хартия позорен лист от условия, който ще принуди нея и другите евентуални претенденти да платят забележителна цена за единната европейска валута преди даже да знаят по кое време или дали ще бъдат признати в общността. Нито едно държавно управление с някакво достолепие би приело тези условия. Защо е по този начин вижте в новия ни брой!

Скамейката не е къса, а празна

Ако влезем в тона на опростените и много неточни аналогии със спорта, би трябвало да създадем нерадостния извод, че "резервната пейка " на българската политика не е къса, а напряко празна. Това важи освен за ръководещите през днешния ден, а за цялата каста на върха на страната. Компетентно и взискателно подбрани (а преди този момент подготвени) фрагменти, които да заменят "излизащите от играта ", няма. За известно "успокоение " можем да отбележим, че и тези, които са "на терена ", не дават отговор на естествените стандарти за меритократична селекция и оценка. И едните, и другите са законосъобразен артикул на тежкото заболяване на българската политика и недостига на държавническо мислене и отговорност. Вижте в новия "БАНКЕРЪ "!

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР