Близо 200 цивилни жертви, сред които и деца, ракетен удар

...
Близо 200 цивилни жертви, сред които и деца, ракетен удар
Коментари Харесай

Според Зеленски украинската армия контролира Киев и ключови градове около столицата

Близо 200 цивилни жертви, измежду които и деца, ракетен удар против жилищен блок в Киев, продължаващи боеве и в други градове - такива са новините в третия ден от началото на съветската инвазия в Украйна.

В столицата Киев към този момент е в действие комендантски час, който ще продължи най-рано до 8 ч. сутринта в понеделник . Кметът Витали Кличко заяви, че съветски сили са създали опит за навлизане през регионите Гостомел и Житомир, както и че по места работят групи за бойкот, само че нападенията са отблъснати и в Киев няма съветски войски.

Ситуацията там остава неразбираема , като денем фрагменти от Киев демонстрираха опожарени влакове и транспортни средства, а съгласно Агенция Франс Прес по улиците в центъра на украинската столица могат да се видят мъртви тела. За боеве по улиците оповестяват и пратениците на Си Ен Ен.

Според украинското военно министерство, представено от Ройтерс, минимум двама души са починали откакто ракета унищожи изцяло 6 жилището във висок жилищен блок в киевския квартал Лобановски. Един от потърпевшите разказа обстановката по този начин:

„ Успяхме да избягаме, бяхме в кухнята, късметлии сме ударът беше непосредствено в хола. Съпругата ми и най-голямото ми дете са със счупени крайници, най-малкото го поеха избавителни екипи “.

Източници на ТАСС в съветското военно министерство настояват, че жилищният блок е бил уцелен от украинска ракета Бук. Украйна упреква Москва за удара.

По информация на английското разузнаване, главният ескорт от съветски войски, прогресиращ към Киев, се намира на 30 километра от украинската столица.

От военното министерство в Лондон допълниха, че регистрират закъснение на съветската инвазия поради логистични проблеми и мощният украински отпор.

Тактиката на Москва допуска подминаване на огромните украински градове, само че последователното им заграждане и изолираност, а главната цел остава завземане на Киев, допълват военните в Лондон.

По-рано украинските управляващи потвърдиха за боеве при Мариупол, Херсон, Николаев и Одеса. „ Ройтерс “ цитира американски представител, съгласно който най-тежките боеве са в и към Харков. Кремъл заяви, че към този момент управлява югоизточния град Мелитопол, което не е доказано от украинска страна.

Държавната компания „ Нафтогаз “ обаче заяви, че петролната рафинерия „ Шебелински “, намираща се в региона на Харков, е спряла работа и личният състав е евакуиран заради риска от враждебни дейности против нея. 

Преките боеве доближиха и до западната част на Украйна , най-малко съгласно кмета на Лвов Андрей Садовий, който заяви, че е отблъсната офанзива на към 60 съветски бойци. Той обаче беше опроверган от службата за държавна сигурност на Украйна, съгласно която не имало съветско нахлуване в региона.

Именно в Лвов редица страни изместиха посолствата си в Украйна преди съветската офанзива. Днес Нидерландия разгласи, че ще изнесе дипломатическото си посланичество в Полша.

Каква е човешката цена на военните дейности досега. По данни на украинското здравно министерство, починалите цивилни към този момент са 198, измежду които и 3 деца. Общият брой на потърпевшите към този момент е над 1100.

Правителството в Киев също по този начин прикани Червения кръст да транспортира в русия телата на „ хиляди починали окупатори “. Военното министерство заяви за свален съветски транспортен аероплан, участващ в опит за десант над Киев. До момента Русия не е удостоверила информациите за починали нейни военни.

Украинският президент Володимир Зеленски продължава с видеообръщенията към народа си, в едно от което се снима в центъра на столицата, с цел да опровергае информациите, че е напуснал Киев. В последващо включване Зеленски съобщи:

„ Устояхме и сполучливо отблъснахме вражеските офанзиви, боевете не престават в доста градове и региони на страната. Ние знаем какво пазиме – страната ни, земята ни, бъдещето на децата ни. Нашата войска управлява Киев и основни градове към столицата “, съобщи украинският президент, който е на мнение, че силите на страната му са " дерайлирали съветските проекти " за преодоляване на Украйна и неговото персонално залавяне.

По информация на „ Вашингтон поуст “ Съединените щати са предложили опция за евакуация на Зеленски, каквато той е отказал.

Същевременно Съединените щати оповестиха спомагателна военна помощ за Украйна на стойност 350 милиона $ . Оръжията ще разрешат на украинската войска да се опълчи на бронираната техника и авиацията, употребена от съперника, изясни държавният секретар Антъни Блинкън.

Други натовски страни също оповестиха военна помощ за Киев . Сред тях е и Чехия, която изпраща 7 хиляди автомата и 3 000 картечници. Премиерът на Белгия Александер де Кро разгласи, че праща 2 000 картечници за украинската войска и 3 800 тона гориво.

Продължи усилването на войските и по Източния фланг на НАТО, след вчерашното решение на водачите за разполагане на силите за бързо реагиране.

Късно нощес от Париж потвърдиха, че 500 френски бойци с бронирана техника ще подсилят натовския контингент в Румъния. Над 200 французи ще са дислоцирани в Естония.

Германия разгласи още през вчерашния ден, че изпраща рота за присъединяване на нова бойна група на НАТО в Словакия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР