Близо 170 млн. лв. от националния бюджет и европейските фондове

...
Близо 170 млн. лв. от националния бюджет и европейските фондове
Коментари Харесай

Близо 170 млн. лв. се инвестират в подобряване на пътната инфраструктура в област Варна

Близо 170 млн. лева от националния бюджет и европейските фондове се влагат в възстановяване на пътната инфраструктура в област Варна от средата на 2017 година до момента. Това заяви през днешния ден заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. В регионалния център той взе участие в полемика за районното развиване и европейската взаимност.

С финансиране от Оперативна стратегия " Региони в напредък “ 2014 – 2020 година бяха рехабилитирани 15,6 км от второкласния път Варна – Добрич, 17,4 км от третокласния път Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово и 12 км сред Гроздьово и Провадия. С национално финансиране се ремонтират близо 10 км от автомагистрала " Хемус “. До края на месеца следва да приключат строително-монтажните работи по 8 км от Автомагистрала " Черно море “ и виадукт " Звездица “. Превантивно са ремонтирани още 75 км от второкласни и третокласни пътища. Вече е ремонтирано едното платно от сектор по пътя Варна – Златни Пясъци. Ремонтът на другото ще бъде изработен откакто завърши полагането на тръбопровод по прасето. До средата на месец юни предпазен ремонт ще бъде изработен и на две от оборудванията на Аспаруховия мост в регионалния център.

Приключи изместването на тръбопровод в региона на местността " Траката “. Това ще разреши през тази година там да бъде построено кръгово кръстовище, което ще способства за повишение на сигурността на придвижването. Осигурен е целеви запас за свлачището в местността " Свети Никола “. Финансиране е обезпечено и за решение на съществуващия от повече от 20 години проблем със свлачището " Трифон Зарезан “ край Варна. Проектът е утвърден от експертен съвет и действия по него могат да започват до месец – месец и половина. Предвижда се свлачището да бъде укрепено посредством премостване с естакада, разгласи заместник-министър Нанков.

През тази година ще се ремонтират още 7 км от пътя Варна – Добрич. Ще започва и ремонтът на пътя Айтос – Провадия, който ще направи налично за бързо прекосяване още едно трасе по направлението север – юг. С ремонт на 16 км от пътя Топола – Девня, който би трябвало да бъде изработен през тази година ще бъде решен един от проблемите за бизнеса в района.

Николай Нанков означи, че се работи интензивно по построяването на Автомагистрала " Хемус “, която ще спомага за развиването на Северна България. Завършването й се чака освен от жителите, само че и от вложителите, акцентира той.

Със седем месеца предварително се чака да приключи построяването на сектора сред Ябланица и п.в. " Боаза “. Над 70% от дейностите по него към този момент са изпълнени. През идващия месец се планува да стартира строителство в 56-километровия сектор от пътния възел до разклона с пътя Плевен – Ловеч. Проблеми с отчужденията бавят работата в сектора то п.в. " Белокопитово “ до п.в. " Буховци “.

Подготвя се смяна в нормативната уредба, която ще спести почти година при отчуждаването на парцели за обектите от национално значение, каквато е Автомагистрала " Хемус “, разяснява пред медии районният заместник-министър.

През тази година ще бъде направен механически план за автомагистралата в сектора сред разклона с пътя Плевен – Ловеч и пътния възел с бъдещата автомагистрала Русе - Велико Търново. За трасето с дължина над 80 км има подготвен абстрактен план и утвърден отчет по Оценка на въздействието върху околната среда. Очаква се строителството му да завърши най-късно при започване на 2023 година В момента се проектират съвсем 80 км сред Велико Търново и п.в. " Буховци “. Магистралата от София до Варна ще бъде изцяло приключена в рамките до идващите пет години.

През тази година би трябвало да бъдат осъществени 90% от вложенията по Оперативна стратегия " Региони в напредък “ 2014-2020 в региона, заяви зам.-министър Нанков. Общо 154 млн. лева са средствата, които ще бъдат вложени по 25 контракта. С част от тях ще бъдат преобразени варненските квартали Аспарухово и Владиславово. Обновяват се 11 центъра за незабавна помощ и техни филиали по плана на Министерство на здравеопазването. Ресурс от програмата е ориентиран и към децата посредством вложения в просветителна инфраструктура.

По друга оперативна стратегия – " Околна среда 2014-20204, за ВиК обекти ще се влагат 141,7 млн. лева за ВиК обекти във Варна и довеждащи водопроводи, които обслужват и други общини. ВиК операторът към този момент подаде плановото предложение. То планува реорганизация на 7,34 км довеждащи водопроводи, реорганизация на 28,81 км вътрешна водопроводна мрежа, както и нова канализационна мрежа с обща дължина почти 81 км. Инвестицията включва и създаване на канално-помпена станция и съпътстващите сградни водопроводни и канализационни отклонения.

Варна е измежду най-активните бенефициенти по стратегиите за териториално съдействие. 30 са плановете, по които са работи в региона с бюджет за българските сътрудници близо 5 млн. евро. Сериозно присъединяване в тях има научния бранш.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР