Близо 140 дни работим за държавата през 2021 г. Въпреки

...
Близо 140 дни работим за държавата през 2021 г. Въпреки
Коментари Харесай

Данъчната свобода настъпва на 20 май

Близо 140 дни работим за страната през 2021 година Въпреки тежкия удар на пандемията, през тази година консолидираните доходи в бюджета се чака да доближат 47,6 милиарда лева Очакваният размер на брутния вътрешен артикул на страната за 2021 година е 124,5 милиарда лева, което значи, че приблизително за един календарен ден българите ще създават по 341 млн. лева Ако приемем, че всичко направено от началото на годината отива в страната хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним. Това значи, че Денят на данъчна независимост през 2021 година се пада на 20 май, което е най-късната дата за „ данъчна “ независимост през последните над 10 години, пресметна Институтът за пазарна стопанска система.

Пандемията нанесе своя удар върху бюджета. Преразпределението се усили, като през 2021 година се чака консолидираните доходи да доближат 38,2% от Брутният вътрешен продукт на страната. След възобновяване от миналата рецесия, в един нескончаем интервал – от 2013 до 2018 година –приходите са в границите на към 35-36% от Брутният вътрешен продукт. Нарастването в този момент демонстрира, че ролята на страната в икономическия живот на страната се усилва. Това се удостоверява и от другата огромна смяна, а точно – доста по-високите обществени разноски и обвързвания с тях огромен недостиг, който се чака да доближи 4,9 милиарда лева през 2021 година, пишат икономистите

Само въпросните 4,9 милиарда лева се равняват на над 14 дни за „ отработване “. Това са спомагателните дни, през които стопанската система щеше да работи единствено за бюджета, в случай че трябваше да покрие и планувания недостиг. Наричаме ги дни за отработване, защото дефицитът в последна сметка постоянно тежи върху данъкоплатците – въпреки и отсрочено в бъдещето. Последните получават помощ от европейските жители, като заложените помощи в бюджета са близо 4 милиарда лева Трансферите от Европейски Съюз на процедура ще ни спестят близо 12 дни работа за страната. Официалната дата на данъчната независимост – 20 май 2021 година, включва всички доходи, в това число „ приносът “ на европейските данъкоплатци, споделят от ИПИ.

Най-голямата тежест обичайно пада върху работещите българи. Денят на данъчна независимост за работещите настава по-късно, защото те попадат в обсега на облагането върху приходите, в това число попълването на осигурителните фондове. На фона на невиждания срив на стопанската интензивност през първата половина на предходната година, работещите българи не престават да внасят от ден на ден в държавната хазна. Наличието на разнообразни разходни ограничения в отговор на рецесията е на първо място с помощта на данъкоплатците, които понесоха цялостната тежест на пандемията.

Рекордните доходи на Национална агенция за приходите

Близо 8,8 милиарда лв. са постъпленията в Националната организация за приходите към 28 април 2021 година, което е с над 914 млн. лв. повече по отношение на същия интервал на предходната година, сочат данните на Национална агенция за приходите. В края на април 2020 година данъчните доходи възлизат на 7,9 милиарда лв..

Рекордните приходи от налози и осигурителни вноски се случват в условия на продължаваща пандемична конюнктура и  при отсрочено за юни 2021 година (вместо до края на март)  внасяне на корпоративния налог, разясняват от приходната организация. Към 28 април 2021 година приходите са над 1,3 милиарда лв. налог върху приходите на физическите лица, 490 млн. лв. корпоративни налози и 2,8 милиарда лв. Данък добавена стойност.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за интервала е 3,7 милиарда лв., като от тях 2,2 милиарда лв. са за държавно публично обезпечаване, 942 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и 527 млн. лв. – за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване.

Най-висок е растежът на постъпленията при налозите върху приходите на физическите лица – над 12 %, следван от налога върху добавената стойност – над 10 %. Намаление с към 7% поради законови промени има при корпоративния налог, само че се чака то да бъде изцяло обезщетено до края на юни, когато е новият период за внасяне на този тип налог. Приходите от осигурителни вноски порастват устойчиво с към 8 на 100 по отношение на същия интервал на предходната година, допълват от Националната организация за приходите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР