Близо 14 млрд. долара ще струва изграждането на двата нови

...
Близо 14 млрд. долара ще струва изграждането на двата нови
Коментари Харесай

7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй ще струват 14 млрд. долара

Близо 14 милиарда $ ще коства построяването на двата нови блока в АЕЦ " Козлодуй ", разгласи министърът на енергетиката Румен Радев, представен от Българска национална телевизия.

Той подписа стратегическо съглашение за съдействие с асистент секретаря на Съединени американски щати по енергетика Андрю Лайт. Двамата са разискали дребни модулни реактори за преправка на отпадъците.

Максималната цена на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй би трябвало да бъде до 14 милиарда $, а цената на тока под 127 лв. за мегаватчас.

" Това е, към което се стремим и то е изцяло постижимо. Много е значимо нататък по какъв начин ще се сложат нещата организационно, решението на кабинета е за договорености при закрепени периоди, и при закрепена цена. " - сподели министърът на енергетиката.

Американската компания Уестингхаус ще е подготвена с първата планирана цена на плана до края на март.

" Ние гледаме на блокове 7 и 8 като на държавен план с наше държавно присъединяване, със самоучастие, което да е в диапазона сред 25-30% и със заемно финансиране, част от което сме подготвени да обезпечим със съответните държавни гаранции ", добави Радев.

Той разяснява подписаното през днешния ден съглашение за изцяло съдействие в областта на нуклеарната енергетика за мирни цели:

" Това не е просто съглашение от стратегическа значителност каквото и да е, тъй като когато две страни вземат решение да построяват дружно инфраструктурен план, това е продължително решение - то може да се развива в границите на идващите 100 години ", посочи Андрю Лайт.

Основно място в съглашението заема точно построяването на нова мощ в първата ни атомна централа.

" Ние ще се ангажираме освен в построяването на мощността, само че и на образованието на чиновници, освен тук в България, само че и в района, тъй като България ще бъде водач в района. Това не е просто партньорство, това е съдействие за идващите генерации, уповавам се че моите деца ще могат да дойдат да го видят, когато бъде издигнат, че моите внуци също ще дойдат. " – уточни Андрю Лайт.

Вашингтон е поел ангажимент и да помогне на България при обезпечаването на средства за новите нуклеарни мощности.

" Ние обсъждаме опциите за финансиране, както мостово по този начин и въз основата на принадлежности издавани въз основата на нас гаранции ", сподели още Радев.

България се е договорила със Съединени американски щати да си сътрудничи и обменя опит във връзка с преработката и съхранението на употребявано нуклеарно гориво.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР