Близо 100 пациенти, преминали през болница „Лозенец“ само за профилактичен

...
Близо 100 пациенти, преминали през болница „Лозенец“ само за профилактичен
Коментари Харесай

Болница „Лозенец“ източила милиони от касата с фалшиви диагнози


Близо 100 пациенти, минали през болница „ Лозенец “ единствено за профилактичен обзор, са записани като лежащо заболели с тежки диагнози, за което лечебното заведение е получавало огромни суми от НЗОК. За нарушаванията, по които тече инспекция, сподели следствие на предаването „ Алтернативата “ по 1.

Става дума за отчитане на подправени хоспитализации на лица, минали на профилактични прегледи през болничното заведение по линия на частен осигурител, с който работодателите им имат подписан контракт.

Профилактичните прегледи са извършени през ноември и декември предходната година, а малко по-късно хората са регистрирани пред НЗОК като приети в болница " по неотложност " с диагноза " Емболия и тромбоза на долните крака ". Става въпрос за най-вече младежи, при които профилактичните прегледи не са посочили нищо тревожно и никой от тях не е лежал фактически в болница. Просто болничното заведение е употребила персоналните им данни от извършените профилактични прегледи, с цел да ги регистрира като лекувани пред НЗОК. В рамките на 1 месец болница " Лозенец " е лекувала със 140 души повече с тази диагноза от предходния месец, което единствено по себе си е съмнително. Стойността на пътеката е 3671 лева и по този начин от фиктивните заболели болничното заведение е източила към 400 хиляди лв. от здравната каса, излиза наяве от следствието.

Потърсен за коментар шефът на болничното заведение проф. Любомир Спасов споделя сбито: " За болничното заведение подобен въпрос не съществува, поисквам ви триумф! ". Застрахователят, по чиято линия хората са отишли на профилактични прегледи в " Лозенец ", също е отказал коментар по случая. От Министерството на здравеопазването, което към този момент е принципал на някогашната държавна болница, също не вземат отношение по проблема, макар че в пълномощията на министъра е да смени шефа за сходна корист.

От Националната здравноосигурителна каса са назначили инспекция по случая и са открили нарушавания, само че са предали резултатите от инспекцията на прокуратурата, която проверява случая.

Всяка НЗОК постанова на лечебните заведения към 10 млн. лева наказания поради разнообразни засечени нарушавания, в това число надписване на фиктивни пациенти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР