Близо 100 картини на трима русенски художници – Ценка Петрова,

...
Близо 100 картини на трима русенски художници – Ценка Петрова,
Коментари Харесай

Трима русенски художници подредиха изложба

Близо 100 картини на трима русенски художници – Ценка Петрова, Станчо Станчев и Галена Неделчева, са подредени в дребната изложбена зала на ул. „ Борисова “ 6 в Русе.

Изложбата бе открита през вчерашния ден вечерта и ще може да бъде прегледана до 27-и този месец. Това е втора поредна обща експозиция на тримата другари, като миналата е била през 2019-а. Обединяващият този път претекст сред създателите е лятото и обвързваните с него приятни страсти. Дошлите да се допрян до магията на изкуството ще могат да се насладят най-вече на пейзажи и натюрморти.

Не липсват обаче и женски фигури, както и други провокиращи мозъка картини. Сред тях се открояват няколко композиции на Станчо Станчев, изобразяващи виртуозният Николо Паганини, подиуми от гръцката и датска митология, самобитните витражи на Ценка Петрова, даващи сякаш нов живот на показаните върху тях музикални принадлежности и пейзажи или пък морето, планините и цветята, показани по един в действителност възвишен и вълнуващ метод от Галина Неделчева.

На събитието участва и ръководителят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев, който пожела на тримата създатели още дълги години да радват жителите и гостите на града. Поздравления бяха отправени и от името на регионалния шеф Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков.

„ Благодаря ви за приноса към културното развиване на района.

Вие съумявате по един паметен метод да визиите някои от най-силните човешки страсти, връзката сред индивида и природата, а също сред индивида и музиката. Сигурен съм, че когато човек застане пред платната ви няма по какъв начин да не се смири, да не поразсъждава върху смисъла на изобразеното, да затаи мирис и да се обърне към себе си, към своята същина “, се споделя в написаното от Станев.

„ Поднасям своята признателността за това, че с експозицията давате опция на русенци и посетители на града да се допрян до неповторимия свят на изобразителното изкуство, да разширят кръгозора си и да изпитат страстта, които творбите ви носят. Сигурен съм, че изложбата ще се радва на забележителен интерес от страна на публиката и ще въодушеви мнозина “, добавя кметът Милков.

Изложбата включва над 30 картини на Станчо Станчев, към 40 творби на Ценка Петрова и над 20 на Галина Неделчева. Използваните техники са разнородни, което способства и за още по-приятната конюнктура в залата. Сред методите, на които са заложили художниците, са изсъхнал и маслен пастел, акварел, темперни, маслени и акрилни бои, както и разнообразни смесени техники.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР