Близо 100 000 лв. от продажбите на българските фирми-изложители на

...
Близо 100 000 лв. от продажбите на българските фирми-изложители на
Коментари Харесай

Изчезнаха парите на фирмите-изложители в "Експо 2020" в Дубай

Близо 100 000 лева от продажбите на българските фирми-изложители на „ Експо 2020 “ в Дубай са изчезнали от сметка в дубайска банка, следена от Министерството на стопанската система. Прокуратурата проверява случая.

Този следващ скандал към българското присъединяване в миналогодишното международно ревю разкри.

Липсващата сума е от продажбите на рекламни сувенири, козметика, хранителни артикули и други в българския павилион на „ Експо 2020 “. Парите от продажбите са били превеждани по сметка в банка Emirates NBD, с която право да оперира има само комерсиалното ни аташе в Дубай Димитър Димитров, написа изданието. Той е чиновник на Министерството на стопанската система и по време на ревюто е шеф на българския павилион в Дубай.

Прокуратурата от началото на годината проверява за нарушавания публичната поръчка за подготовката и присъединяване на страната ни в Световното ревю в Обединените арабски емирства. Агенцията за държавна финансова ревизия също стартира инспекция по какъв начин е изпълнен договорът и спомагателното съглашение за възлагане на публичната поръчка за българския щанд. Тогава стана ясно, че на консорциума уредник " България ЕКСПО 2020 " са изплатени предплатено 78% от средствата по контракта, който е на стойност 6 720 000 лева, а редица действия не са изпълнени.  

Преди това имаше проблем с освобождането на границата на репликата на Панагюрското златно богатство, което бе изложено по време на „ Експо 2020 “. Местните управляващи не допускаха вноса на съкровището, до момента в който не бъдат платени нужните мита и гаранции. 

На същата сметка, от която са изчезнали парите от продажби по време на ревюто,  в края на 2021 година е възобновена и гаранцията за репликата на Панагюрското златно богатство от 111 446 дирхама, импортирана по-рано от уредниците. Тези пари също са се изпарили.

Фалшиви документи

Димитров показва във ведомството платежно разпореждане от 4 юли 2022 година за превод на 190 722 дирхама (около 97 560 лева.) към " България ЕКСПО 2020 " в Българска банка за развиване (ББР), както и разпечатка от сметката за интервала 1 януари 2021 – 12 април 2022 година

И двата документа обаче се оказват подправени, оповестява bird.bg. Парите в никакъв случай не са нареждани и не са дошли по българската сметка на ДЗЗД България ЕКСПО 2020  в ББР. А в банковото извлечение липсват кешови тегления за над 200 000 дирхама.

От тази сума в Министерството на стопанската система е разполагаем протокол само за 14 000 дирхама, предадени от Димитров на шефа на сдружението.

Освен това бланката за финалния превод от 190 722 дирхама, която е показана от Димитров, не е настоящата за валутни преводи на Emirates NBD и сумата не е постъпвала в ББР, отбелязва изданието.

Министерството на стопанската система обаче приема подправените документи за чиста монета и даже ги ползва по водене против него гражданското дело от уредника на българското присъединяване, който през съда желае да получи парите, с цел да се разплати с изложителите.

Междувременно с Димитър Димитров, който преди да стане комерсиално аташе в Дубай през 2005 година, бил пълномощник на " Инвестбанк ", няма връзка. Опитите на Bird да се свържат с него на дубайския и българския му телефонни номера са безуспешни. Неофициалната информация е, че е в отпуск по болест в България.

Главният секретар на Министерството на стопанската система Емилия Янева е дала отговор на питане на изданието за изчезналите пари, че " по отношение на подаден сигнал от шефа на ДЗЗД " България ЕКСПО 2020 са сезирани способените органи в Република България ".

" Към момента от проверяващите органи се правят съответните инспекции в периодите избрани от Наказателно-процесуален кодекс. От страна на Министерство на стопанската система и промишлеността се оказва цялостно подпомагане за изясняване на случая с оглед отбрана на държавния интерес ", гаси още цитираният отговор на Министерството на стопанската система и промишлеността.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР