Близо 1 милиард души в света продължават да пушат, като

...
Близо 1 милиард души в света продължават да пушат, като
Коментари Харесай

Вредата от цигарения дим

Близо 1 милиард души в света не престават да пушат, като се чака броят им да се резервира до 2025 година, съгласно прогнозите на Световната здравна организация. Събираните от десетилетия епидемиологични данни сочат, че пушенето предизвиква редица тежки болести (в това число сърдечносъдови болести, рак на белия дроб и ХОББ) и води до шест милиона смъртни случаи годишно, дължащи се на тютюнев пушек. Допълнително още 1 милион са смъртните случаи на пасивните пушачи на година.

Намаляване на риска в живота ни

Концепцията за понижаване на вредата е освен метод в медицината, само че и необятно публикувана идея в всекидневието ни. Тя е обвързвана с използването на артикули с понижен риск или понижена токсичност.

При шофирането понижаваме риска от акцидент като използваме защитни колани, въздушни възглавници и ограничавания на скоростта. Намаляваме замърсяването - нездравословното влияние върху околната среда посредством използването на катализатори, филтърни системи и други За да се предпазим от слънцето и понижим риска от рак на кожата използваме слънцезащитни артикули. Знаем по какъв начин да понижим риска за здравето си като се храним с артикули с по-ниско наличие на захар и сол.

Намаляване на вредата от тютюна

Подходът, прочут като понижаване на вредата от тютюна, бързо набира поддръжка измежду необятен кръг от заинтригувани страни, в това число организации за запазване на публичното здраве, здравни експерти и регулаторни органи, в доста страни, като Съединени американски щати, Обединеното кралство и Швеция, и е инструмент, който добавя настоящите тактики за и предварителна защита и надзор на тютюнопушенето.

Намаляването на вредата от тютюна се реализира, когато пушачите преминат на потвърдено по-малко нездравословни произведения, съдържащи тютюн и никотин, които имат капацитет да понижат нездравословните резултати от пушенето и в същото време са допустими за актуалните пълнолетни пушачи като заместители на цигарите.

Проблемът е в горенето



При запалването на една цигара тютюнът изгаря при температури от 600 до 800оС. При този развой на термична деструкция, прочут като пиролиза, се образуват пушек и пепел. Цигареният пушек съдържа към 7000 субстанции, от които 93 са избрани като нездравословни или евентуално нездравословни. Именно те, а не никотинът, са главните причинители на болесттите, свързани с тютюнопушенето.

При горенето в цигарения пушек се отделят катрани и фини твърди частици, които при вдишването полепват по вътрешната повърхнина на белия дроб и с акумулирането си пречат на естествената му функционалност. Вредата от натрупването на тези частици е с толкоз огромни и дълготрайни последици, че са нужни години отвод от тютюнопушенето, с цел да се възвърне най-малко отчасти естественото действие на белия дроб и рискът от развиване на заболяване да стартира да понижава.

Именно неналичието на горене е и главната разлика сред бездимните други възможности и цигарите като съставът на аерозола при първите е радикално друг от този на дима при цигарите.

За разлика от цигарите, електронните цигари и електронни устройства за нагряване на тютюн работят на правилото на нагряването и по този начин отстраняват горенето. При тях се доближава до доста по-ниски температури -от към 230оС до към 350оС. При тези температури не настава развой на горене и по този начин не се образува цигарен пушек, а се отделя аерозол - водна пара, съдържаща никотин и други субстанции, които доста са понижени спрямо тези в цигарения пушек.

При използването на устройства за нагряване на тютюн няма пушек и катрани.



Терминът " катрани " и през днешния ден се използва необятно в подтекста на тютюневите произведения. В Директивата за тютюневите произведения на Европейски Съюз дефиницията за " катран " е " суровият неводен безникотинов кондензат на дима ". За разлика от цигарите, електронните устройства за нагряване на тютюн нагряват тютюна, вместо да го горят. Като резултат при използването на електронните устройства за нагряване на тютюн не се образува пушек, а аерозол, който се състои главно от вода, глицерин и никотин и който е с изцяло друг състав от цигарения пушек.

Както се вижда на изображението нагоре, общите прахови частици (ОПХ) от цигара са тъмни на цвят, до момента в който тези от аерозола не са. Разликата в оцветяването се дължи на отсъствието на горене, което води до изцяло друг състав на аерозола при използването на електронни устройства спрямо дима от една цигара. Сред тези разлики са понижените концентрации на токсични субстанции (със приблизително с 90 до 95% спрямо дима от 3R4F общоприета референтна цигара) и неналичието на твърди въглеродни частици в аерозола от системата за нагряване на тютюн.

За разлика от стандартните цигари, електронните устройства за нагряване на тютюн и електронните цигари не образуват пушек, а аерозол. При използването на електронните устройства за нагряване на тютюн се употребява същински тютюн, а електронните цигари изпаряват течност, която нормално съдържа никотин. Електронните устройства нагряват тютюна до доста по-ниски температури (350оС), при което се отделя никотин и до 95% понижение на концентрациите на нездравословни и евентуално нездравословни субстанции.

Материалът и всички прилежащи към него визии се разгласяват с поддръжката на Филип Морис България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР