Блатото край столичния квартал Бояна вече официално се води воден

...
Блатото край столичния квартал Бояна вече официално се води воден
Коментари Харесай

Боянското блато официално получи статут на воден обект

Блатото край столичния квартал " Бояна " към този момент публично се води воден обект. Това стана със заповед на басейновата дирекция " Дунавски регион ", заяви Министерството на околната среда и водите
(МОСВ) в сряда.

Така на процедура блатото става предпазена територия, на която не може да се строи, въпреки че вложителите имат право да апелират заповедта. Процесът по приемането на този статут лиши близо две години, спъван от тромави административни процедури и правосъдни хватки.

Предстои отразяването на водния обект в устройствените проекти на София и кадастралната карта.

Боянското тресавище се намира в местността “Гърдова глава ” на Витоша и граничи с резиденция " Бояна " . Районът към него е застроен. То е ситуирано на към 10 декара. В него живеят 111 типа птици. Общо 17 типа от тях са включени в Червената книга на България, а съвсем всички останали са предпазени на национално или интернационално равнище.

Досега Боянското тресавище не беше отразено в устройствените проекти на общината, а в кадастралната карта имаше статут на морава. Това разреши притежателят на терена да го засипва с пръст за застрояване.

Действията му неведнъж бяха възпирани поради дейни митинги на жителите на региона и от Министерство на околната среда и водите - поради предпазените птици, които го населяват.

Парадоксът беше, че блатото е предпазено по Закона за биологичното многообразие, само че по документи е частна благосъстоятелност в жилищна територия.

С решението си басейновата дирекция, подчинена на Министерство на околната среда и водите, извърши наставление на Общинския експертен съвет по устройство на територията към Столичната община от юни 2022 година

Според протокола на експертния съвет от компетенциите на басейновата дирекция е да дефинира границите на водния обект, за който е получила съпътстваща документи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР