Благотворителната изложба Светлина за Шипка за възстановяване на читалището в

...
Благотворителната изложба Светлина за Шипка за възстановяване на читалището в
Коментари Харесай

Необходими са още средства за възстановяването на читалище "Светлина" в Шипка

Благотворителната галерия " Светлина за Шипка " за възобновяване на читалището в град Шипка продължава до 27 май на Ларгото в София. Средствата са нужни за изцяло възстано вяване на емблематичната постройка на читалище " Светлина ", която е монумент на културата . Вече е извършен укрепващ ремонт, осъществен от Община Казанлък благодарение на Министерството на културата, само че той не е задоволителен.
 Читалището през 2018 година Снимка: БГНЕС

" Ремонтът е очакван в три стадия. Първият стадий е минал. Успяха да подменят покрива и да заздравят носещите структури. Ние поехме самодейност за събиране на средства за третия стадий – за възстановяване на постройката ", разясни в предаването " Хоризонт до обед " Деница Стефанова от читалище " Светлина ".

Изложбата е пътуваща. От Пловдив идва в София, следва да посети Стрелча и Стара Загора. Включва 54 живописни произведения на художници от цялата страна.

" Засега средствата са малко . Събрали сме към 400 лв. в Пловдив. При откриването на изложбата в Ларгото бяха събрани 860 лв.. Очаква са средствата да са повече. Оставихме дарителска каса там ", посочи Стефанова.

Дарителска акция е имало и преди десетилетия , описа Деница Стефанова.

 Така е изглеждала постройката на читалището през 2018 година Снимка: БГНЕС

Сградата е строена напълно от шипченци , а концепцията датира от 1912 година. В София е работил предприемчив комитет " Шипка ", в който са взели участие шипченци в столицата.

" Събират пари, вълна, розово масло – кой каквото може да даде. 1927 година парите ги подаряват за читалищен дом-паметник . Идеята им е била да не бъде елементарна постройка, да бъде с изключение на образован център място за памет . Всяко едно семейство в Шипка взе участие с непринуден труд и с дарения. "

Повече чуйте в звуковия файл. 
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР