Благотворителен мартенски базар се организира за поредна година във Варна

...
Благотворителен мартенски базар се организира за поредна година във Варна
Коментари Харесай

До 16 часа ще продължи благотворителния мартенски пазар във Варна

Благотворителен мартенски базар се провежда за поредна година във Варна от Комитет „ Човешки права и мир “ към Асоциацията на студентите по медицина - Варна дружно с Асоциация „ Хипофиза “, BRITANICA - Чайка и Фермерски пазар - Варна.

Събитието се състои на Фермерския пазар пред Фестивалния и конгресен център – Варна (ФКЦ) през днешния ден до 16 часа.

На базара ще се продават ръчно направени мартенички и други пролетни декорации.

Събраните средства ще бъдат дарени за осъществяване на образования на медицински експерти, работещи в детски заведения и учебни заведения за грижа за деца с хронични болести.

България е страна, в която детските ясли, градини и учебни заведения са добре обезпечени с медицински експерти. Най-вероятно сме с най-високия брой такива експерти по отношение на броя на децата. Тяхното наличие там не е от изгода заради две аргументи – несъответстващата нормативна уредба и неналичието на продължаващо образование както за оказване на незабавна помощ, по този начин и за грижа за деца с хронични болести, споделят уредниците на акцията.

През януари 2017 година влезе в действие смяна на Закона за здравето, съгласно която медицинските лица в градините и учебните заведения следва да подкрепят лекуването на децата с хронични болести по наставление на лекуващия доктор. До момента обаче не е изменена Наредбата за здравните кабинети в детските заведения и учебните заведения, в която да е написано по какъв начин тъкмо да става това. Няма смяна, която да задължава това да вършат и сестрите, работещи в детските ясли.

Често се постанова след слагането на диагнозата един от родителите да напуща работа, с цел да може да е на разположение- да слага инсулин или да дава други медикаменти.

На направено питане по ЗДОИ през февруари 2020 година от Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система до 200 детски градини в град София, 96 са дали отговор, че медицинските сестри не са минали годишното образование за оказване на незабавна здравна помощ, а единствено 3 са дали отговор, че сестрите са минали образование на друга тематика. Някои от шефовете оповестяват, че такова не се е провеждало повече от 5 година

Обучението и поддържане на квалификацията, което би следвало да е ангажимент на работодателя (в случая районните кметства), не се е случило. В дребните общини обстановката е още по-отчайваща. Има и положителни образци, в които то се финансира от общината – такова е образованието за грижа за деца с диабет и редки ендокринни заболявания, което Община Варна поддържа към този момент трета година.

Няма създадена методика и материали, които могат да оказват помощ на тези експерти.

По случай един от най-българските празници - Баба Марта, заредете се с положително въодушевление и зарадвайте ваш непосредствен с мартеничка или бижу за идващата пролет и дано дружно подкрепим една благородна идея, приканват уредниците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР