Благотворителен концерт ще набира средства за възстановяването на паметника на

...
Благотворителен концерт ще набира средства за възстановяването на паметника на
Коментари Харесай

Сливен събира пари за възстановяване на свиден паметник

Благотворителен концерт ще набира средства за възобновяване на паметника на Шести артилерийски полк. Концертът ще се състои на 23 ноември. На тази дата преди 94 години е бил открит паметникът. Композицията е с особена човешка стойност. Тя е била съградена с персоналните дарения на офицерите и 232-мата бойци, завърнали се в цялостна бедност от фронтовете на трите освободителни войни при започване на предишния век. По този метод те са отдали респект на другарите си, които вечно са останали по бойните полета. „Този монумент е за починалите светци в името на Отечеството и за разтуха на вдовиците и сираците им“, е декларирал при откриването командирът Стефан Сотиров.

Паметникът съставлява фигура на артилерист, с ориентирана ръка към Одрин, до счупено колело на артилерийско оръдие. Фигурата стои върху фундамент, в основата на който са изписани имената на починалите. Конструкцията е направена от врачански камък и бетон. До ден-днешен се намира там, където е била съградена при откриването си. В момента теренът се намира в закрита, някогашна казарма, предоставена на общината. А атмосферните условия за жалост са увредили необратимо част от композицията.

Благотворителният концерт се провежда от предприемчив комитет под председателството на зам.кмета Пепа Чиликова. Той е следващото събитие за набиране на дарения през последните две години. До момента постъпленията възлизат на 13 941 лв., обезпечени са и строителни материали за 2000 лв.. Открита е сметка за набиране на средства за възобновяване на паметника в Общинска банка АД-Сливен: BG03SOMB91308428713744; BIC SOMBBSF; код за тип плащане-44 51 00.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР