Благоевград. С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха

...
Благоевград. С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха
Коментари Харесай

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 113 години от обявяването на Независимостта на България в Благоевград

Благоевград. С обред по полагане на цветя в Благоевград бяха маркирани 113 години от оповестяването на Независимостта на България. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .

Церемонията се състоя пред Паметната плоча на починалите във войните за обединяване и самостоятелност на страната.
В знак на благодарност пред героите се поклониха кметът на Благоевград Илко Стоянов, регионалният шеф Николай Шушков, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, представители на политически партии, на образователни заведения, на културни институции, общественици и жители.
Традиционно, церемонията стартира с химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград.
Актьорите от държавна такса „ Никола Вапцаров “ Недиляна Павлик и Аладин Алиибрахим припомниха част от националната ни история.
По мотив празника, през днешния ден, Регионален исторически музей – Благоевград е с вход свободен за гости.
На 22 септември 1908 година във Велико Търново, в храма “Св. Четиридесет мъченици ” княз Фердинанд със специфичен манифест афишира България за без значение царство. Новината е посрещната с екстаз от целия български народ. Актът за оповестяване на независимостта е резултат на смела, само че рационална политика, на дипломатически такт и изкусно възползване от тогавашната интернационална обстановка. След извоюване на държавния суверенитет, пред българското държавно управление се отваря опцията със силата на оръжието и дипломацията да се погрижи за свободата на своите сънародници от Македония и Одринска Тракия.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР