Благоевград. Председателят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков откри публичното обсъждане,

...
Благоевград. Председателят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков откри публичното обсъждане,
Коментари Харесай

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков представи годишния отчет за изпълнение на бюджета и инвестиционната програма на Община Благоевград за 2020 година

Благоевград. Председателят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков откри общественото разискване, на което рапортува годишния доклад за осъществяване на бюджета, капиталовата стратегия на община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз и положението на общинския дълг за 2020 година, както и спомагателна отчетна информация по Закона за обществените финанси, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пирин.

„ Изминалата 2020 година мина под знака на невиждана международна пандемия и икономическа рецесия, провокирана от вируса, причиняващ заболяването COVID-19. Бързото разпространяване на COVID-19 в страната и в община Благоевград сервира отрицателните резултати, в забележителен спад на пътуванията и туристическите услуги, спад в крайното търсене на артикули и услуги, ограничавания в някои производства, понижение на заетостта и приходите от труд “, означи той.

Сред икономическите браншове най-силно наранени са били дейностите, чието търсене е подвластно от подвижността на хората – туризъм (вкл. заведения за хранене, места за настаняване, туроператори и туристически агенти), превоз и търговия; просвета, спорт и развлечения.

В доклада се показва още, че са били подхванати дейности в поддръжка на компаниите за облекчение на бизнеса на територията на община Благоевград поради противоепидемичните ограничения и рестриктивните мерки по отношение на прекратяване или ограничение комерсиалната активност на заведенията за хранене и развлечения, кафенетата, молове и други, като понижаване и освобождение на наемателите и концесионерите от възнаграждение на наемни вноски и концесионни такси за избрани интервали.

От отчета за годишния доклад за осъществяване на бюджета излиза наяве, че Общината е завършила бюджетната година с 1,6 млн. лв. по-малко лични доходи от миналата 2019 година, което е затруднило погасяването на насъбраните просрочени отговорности и погасенията по съществуващия общински дълг.

Въпреки това, община Благоевград е завършила 2020 година единствено с един нарушен финансов индикатор - Осредненото ниво на събираемост на ДНИ и ДПрС е под междинното за страната (71,78%), регистрирано за последната година.

На провелото се обществено разискване участваха: Илко Стоянов, кмет на Община Благоевград, Борис Механджийски, шеф на дирекция „ Финанси и ръководство на собствеността “, който показа в детайли осъществяването на бюджета за 2020 година, инж. Гергана Параскова, основен специалист „ Инвестиционна активност “ към Община Благоевград, общински съветници, кметове на села и кметски наместници, специалисти общинска администрация, жители и представители на медиите.

Борис Механджийски, с изключение на наложителната отчетна информация, показа къс разбор, други данни за финансовото положение и резултатите от активността през миналата година.

С цел информацията да бъде в наличен за жителите формат и тип, докладващите показаха доклада на Общината за 2020 година под формата на презентация.

Годишният доклад за осъществяването на бюджета се внася за разглеждане от Общински съвет на съображение Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, Закона за обществените финанси, и Наредбата за изискванията и реда за сформиране на бюджетната прогноза за локалните действия за идващите три години и за сформиране, приемане, осъществяване и отчитане на общинския бюджет на община Благоевград и Закона за общинския дълг.

След показване на отчетната информация, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков прикани присъстващите да зададат своите въпроси, свързани с доклада на общината за 2020 година. Поради привършване на дневния ред и неналичието на въпроси от страна на присъстващите, Тасков закри публичното разискване.

Подробен касов доклад за осъществяването на бюджета, капиталовата стратегия и сметките за средства от Европейски Съюз към 31.12.2020 година, както и друга отчетна информация, са оповестени на електронната страница на общината в секция „ Икономика “.

Ливия НИНОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР