Благоевград. Окръжният съд в Благоевград отмени присъда на Районен съд

...
Благоевград. Окръжният съд в Благоевград отмени присъда на Районен съд
Коментари Харесай

Окръжният съд в Благоевград отмени присъда на Районен съд – Благоевград по дело за палеж по непредпазливост

Благоевград. Окръжният съд в Благоевград анулира присъда на Районен съд – Благоевград по дело за палеж по несъобразителност, нанесъл обилни вреди, и върна делото за ново разглеждане, оповестиха от съда.
Производството пред Окръжния съд е формирано по митинг на Районна прокуратура – Благоевград през октомври 2021г.

Пред въззивната инстанция, държавното обвиняване упорства правосъдният акт, с който Районният съд в Благоевград е признал за невиновен К. Т. М, да бъде анулиран като погрешен и незаконосъобразен и вместо него да бъде сложена нова неоправдателна присъда.
Разглеждайки всъщност митинга на прокуратурата, Окръжният съд откри същия за отчасти състоятелен, въпреки и по съображения, част от които са разнообразни от изложените в него.

Окръжният съд постанови, че в хода на правосъдното произвеждане Районният съд в Благоевград е позволил основни нарушавания на процесуалните правила, свързани с неспазване на процедурата по допускане и осъществяване на кратко правосъдно разследване.
В решението, с което делото е върнато за ново разглеждане, въззивните магистрати установяват и недостатъчност на претекстовете към постановената присъда, касаеща доказателствената аргументираност на признатите за открити обстоятелства и условия.

Тричленният състав се базира на трайната правосъдна процедура, съгласно която неналичието на претекстове към присъдата е безусловно съображение за анулацията й и за връщане на делото за ново разглеждане, защото „ значително процесуално нарушаване е освен цялостната липса на претекстове, само че и неналичието на такава част от тях, която се отнася до съществени въпроси, на които би трябвало да отговори присъдата. “

Делото следва да се прегледа от различен правосъден състав на Районен съд - Благоевград.
Решението на Окръжен съд – Благоевград е дефинитивно.

Пресцентърът на Окръжен съд - Благоевград напомня, че на подсъдимия е повдигнато обвиняване за осъществено закононарушение по член 331, ал.З, прочие 2, във вр. с ал.1, във вр. с член 330, ал.1 от Наказателен кодекс, за това, че на 24.08.2017г., към 12:00 часа, в землището на с. Мечкул, обл. Благоевград, в региона на местността „ Долни Мечкул “, южно от „ пресъхналия водоем “, по несъобразителност - посредством мятане на незагасена цигара в сухата трева, запалил непознати парцели на обща стойност 33 902 435,61 лв., като с действието са породени обилни вреди на обща стойност 6 119 944,24 лв., находящи се в общ. Симитли и общ. Кресна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР