Благоевград. Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт

...
Благоевград. Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт
Коментари Харесай

Чуждестранен гражданин е предаден на съд за незаконно превозване на боеприпаси през Митнически пункт – Златарево

Благоевград. Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт против австрийския жител М.Ч. за осъществено от него закононарушение по член 242, алинея 1, б. „ г “, прочие 5 от Наказателен кодекс. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София .

На 29 октомври 2020 година обвиненият М.Ч. пресякъл държавната граница на България на път за Турция. На Митнически пункт – Златарево управляваният от него автомобил бил спрян за инспекция. Пътуващите в колата декларирали пред инспекторите, че нямат нищо за обявление.
В джоба на едно от якетата в колата били открити празен пълнител за оръжие и две кутии с патрони за огнестрелно оръжие.
М.Ч. декларирал на митническите чиновници, че движимостите са негови и има позволение за държане на муниции, издадено в Австрия, което дал.
В хода на следствието на случая обвиненият М.Ч. е дал спорни пояснения по отношение на задачата на пътуването, визитите на състезателен клуб за пукотевица, в който членува и повода за преместване на боеприпасите.

Според заключението на осъществената по делото балистична експертиза, откритите у обвинения 100 броя патрони съставляват бойни, 25 диаметър (6,35 мм), и са механически изправни и годни за потребление по предопределение. Пълнителят е за револвер, модел „ Luger “ 9 мм, за 8 броя патрони.

Твърдението на обвинения, че патроните са предопределени за пукотевица с револвера, за който има позволение на територията на Австрия, опонира на заключението на специалиста по балистичната експертиза. От него е видно, че те не могат да бъдат употребявани за пукотевица с неговото оръжие, защото са с друг диаметър и са несъвместими.

В деня на прекосяване на българската граница обвиненият М.Ч. не имал европейски паспорт за огнестрелно оръжие, затова нямал позволение за превозване на огнестрелно оръжие и муниции на територията на Европейски съюз, отвън границите на Австрия.

Предстои делото против обвинения да продължи в съда. Установено е, че през 2017 година М.Ч. е бил наказан в Австрия за съзнателно нанасяне на телесна щета.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР