"Благодаря на Хърватското председателство за бързата реакция. Наистина срещата е

...
"Благодаря на Хърватското председателство за бързата реакция. Наистина срещата е
Коментари Харесай

Младен Маринов с горещ коментар от Брюксел за ситуацията по границата

"Благодаря на Хърватското председателство за бързата реакция. Наистина срещата е наложителна в тази обстановка. Темата, която ще обсъждаме през днешния ден, е ясна - ескалацията по гръцката граница и обстановката с мигрантите, които се насочват към Гърция и към България - страни на първа линия ".

Това разяснява министър Младен Маринов преди началото на изключителното съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “ в Брюксел, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Той благодари на Европейската комисия и на представителите на Европейския съвет за визитата им в България и Гърция, с цел да се срещнат със обстановката на място.

По думите му обстановката на българо-турската граница сега е естествена, без основни промени от последните месеци, с единични случаи на опити за незаконно прекосяване, които се отработват от чиновниците на „ Гранична полиция “.

"Там, където сега е рецесията, се събират трите граници – българска, гръцка и турска, това е на 30-40 км от нашата граница. Затова сме със засилена зоркост във връзка с рецесията в Гърция и предприехме допълните ограничения за съответна реакция при положение на усложнена обстановка ".



Българският вътрешен министър обърна особено внимание на наложителната предварителна подготовка точно когато няма рецесия. "За да сме подготвени в такава обстановка, е належащо по-бързо да се одобри обединен пакет от ограничения за ръководство на миграцията. В момента нямаме потребност от повече чиновници на Фронтекс, не желаеме да ангажираме техен запас, тъй като той в този момент е нужен на Гърция.

Ние също оказваме помощ на гръцките сътрудници с транспортен съд, който работи там в границите на интервенция „ Посейдон “, и различен транспортен съд, който ще бъде изпратен за подпомагане в тази усложнена обстановка ".

Маринов посочи, че ще предложи да бъдат отпуснати средства, които касаят окомплектоването на персоналния състав - за командировки, за подсилване на материално-техническата база и повишение на подвижността на състава за деяние при рецесия, когато се нарушават външните граници на Европа.

Вътрешният министър напомни, че България постоянно е поддържала позицията за по-ефективно връщане на мигрантите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР