Благодаря, че се отзовахте на нашата покана. Такова широко представителство

...
Благодаря, че се отзовахте на нашата покана. Такова широко представителство
Коментари Харесай

Нинова на кръглата маса за труда: Изкуственият интелект ще засегне стотици хиляди работещи, трябва да сме готови да ги защитим

„ Благодаря, че се отзовахте на нашата покана. Такова необятно посланичество на наша полемика не сме имали от дълго време, с представители на разнообразни сфери от публичния живот, само че всички обединени от едно – посланичество на хора на труда, на работещи - от ниско дипломиран до високо дипломиран труд. Тук сте хора, които познавате проблемите на работещите и имате оферти за решения на тези проблеми, а ние от своя да внесем тези оферти и решения в законодателство, с цел да станат те факт по пътя ни в грижата за хората. “. С тези думи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова откри кръгла маса на тематика „ Съвременни провокации пред хората на труда ”, проведена от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ във връзка 1 май.
В полемиката вземат присъединяване представители на синдикатите КНСБ, „ Подкрепа “, „ Защита “, Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, Синдиката на чиновниците в пандизите в България, над 20 браншови организации, общественици, специалисти и преподаватели в университети.
По време на кръглата маса Нинова очерта въпросите, които стоят пред пазара на труда, пред работещите хора в миг и уточни, че вследствие на COVID-кризата, войната, стопански и енергийни последствия от това, най-бедните и работещите понесоха най-голямата тежест.  Лидерът на Българска социалистическа партия насочи взор в бъдещето и прегледа тематиката за изгодите и заканите от изкуствения разсъдък и неговото отражение върху пазара на труда.                                                           
„ Има съревнование сред софтуерните колоси в вложения за усъвършенстването на изкуствения разсъдък – Amazon, Meta, Apple и други колоси, насърчени от основания генеративен изкуствен интелект ChatGPT, влагат от ден на ден и повече средства в усъвършенстването му, целейки финансова възвръщаемост. Само в последно време Гугъл направи към 70 милиарда оборот, Microsoft съобщи инвестиция от 10 милиарда в изкуствен интелект. Имаме първото предизвестие от Уемби Хол, който е професор по компютърни науки в Саутхемптън, който споделя: „ Предстои ни гигантска изкуствен интелект война сред софтуерните колоси, без да осъзнаваме какви ще са последствията от него “, изясни Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия уточни позитивите от изкуствения разсъдък – технологиите се развиват, а човечеството има потребност от рационализиране, само че тя съобщи още, че има и минуси в това, което се случва - по тази причина е належащо да се откри баланс сред потребното и ограничение на рисковете.
По време на кръглата маса, Нинова съобщи, че изкуственият разсъдък обгръща всички сфери на публичния живот и всички типове полагане на труд и даде съответни образци от целия свят, които онагледиха по какъв начин той заменя стотици нискоквалифицирани, само че и висококвалифицирани работни места:  „ Има изкуствен интелект, който сортира и разпределя складовите наличия в склад за артикули и заменя няколко стотици нискоквалифицирани работни места. Има безпилотни транспортни средства, които заменят стотици работни места на водачи. Но има области, в които това съставлява висококвалифициран труд – много напреднал е изкуственият разсъдък в медицината.  Например във Англия, той прави най-хубавата диагноза за раково заболяване, в доста по-висока степен правдиво и пробвано от лекарската диагноза, освен това за негативно време – което икономисва време, само че и унищожава работни места в региона на медицината “, сподели водачът на Българска социалистическа партия.
Нинова уточни, че има доста напреднал изкуствен интелект и в региона на образованието: „ Той може да бъде потребен, само че може да бъде и рисков, тъй като дава на нашите деца подготвен артикул по каквато желаете тематика – без да им се постанова да четат, да разсъждават, да проучва и да творят в процеса на образованието. Това е доста рисково както за децата ни, по този начин и за загубата на учителския труд “, изясни тя.
Лидерът на Българска социалистическа партия очерта и проблемите, подбудени от изкуствения разсъдък, в областта на изкуството и културата: „ Тази машина стартира да създава картини, музика. Някои страни сега са блокирани от правосъдни каузи за авторски права. Истинските създатели на тези творби на изкуството претендират авторските си права, въпреки това – по тези каузи ответната страна е машина и правосъдната система отхвърля да я конституира като страна по делото. Вече има стотици такива каузи и те блокират правосъдния развой “.
 „ Вече има такава машина, която прави асортимент на фрагменти по най-различна система на подбора и оценка на качества на фрагменти – и се оказва, че тя бърка. Защото доста постоянно на дискриминационна система дава неверна оценка на индивида и в резултат на това той или губи работата си, или му понижават заплатата, или му убиват кариерата. Уволняват въз основата на оценка на изкуствен интелект от работа “, сподели Нинова.
Тя уточни и съответни образци в региона на правосъдната система, където роботи към този момент изземват функционалностите на юристи, съдии и други правни експерти – Китай вкарва изкуствен интелект в правосъдната система като там той към този момент ще предлага закони, основава документи, разпознава видяни човешки неточности в правосъдни решения и в произнесени присъди.
“Върховният съд на Пекин разгласи тази седмица, че съдиите би трябвало публично да се съветват с изкуствен интелект във всяко едно делоНовата технология автоматизирано прави информации на правосъдни каузи, ползва правила и разпореждания, основава правни документи и прави експертизи. Знаете ли какъв брой работни места са това? В региона на движимостите лица, които и до момента са едни от най-недооценените в труда си. В същото време Китай регистрира изгодите от това. Спестени са  повече от 45 милиарда щатски $, което се равнява на всички правни разноски на Китай за миналата година “, изясни Нинова.
И очерта плюсовете и минусите, които поражда това:  „ Спестяваш пари, само че подлагаш на голям риск една цяла система. Защото роботът не желае отпуска, не излиза в майчинство, машината не желае болнични и не прави стачки за увеличение на заплатите “.
Тя даде образец и от Съединени американски щати, където има каузи, в които изкуствения разсъдък претендира за патентно право върху основания от него артикул: „ Има заведени искове в Патентния съд в щатите от изкуствения разсъдък и от основателя му да му се признае и патентова изобретението “.
Нинова даде и още един образец: „ Заплашиха със затвор юрист изкуствен интелект, който се явил да съставлява обвинен по едно комплицирано дело. Това е изкуствения разсъдък основан от нюйоркският стартъп “DonotPay ”, който се явява в каузи и претендира за адвокатски права.
„ Искам с тези образци да ви покажа, какъв брой е напреднал света в създаването на изкуствен интелект и какъв брой липсват регулации и отбрана. Искам всичко това да пречупя през работните места, правата на работещите и какво ги чака “, изясни тя.
„ Едно последно проучване демонстрира, че в околните 5-6 години ще има голям скок в развиването на изкуствения разсъдък вследствие на което 3 милиарда души в света ще изгубят работата си.  3 милиарда от 8 милиарда население на човечеството на планетата. Това е съвсем 1/3, които са застрашени от безработица “, изрази терзание водачът на Българска социалистическа партия.
Нинова изясни, че макар този софтуерен прогрес от една страна, въпреки това - служащи и работодатели към момента не схващат заплахата. Тя показа проучване на Bloomberg, което демонстрира, че над 2/3 от интервюираните работещи в разнообразни сфери, считат, че тяхната работна позиция не е застрашена от изкуствен интелект: „ Тоест неосъзнаване към предстоящото ни бъдеще. Що се отнася до работодателите, единствено 12% от тях показват, че употребяват сходен инструмент, а 27% дават отговор, че имат намерение някой ден да го сторят – също един песимизъм, че това не е рисково, няма потребност в този момент да се вкарва “.
Нинова показа и последствията от това: „ Вижте какво мислят самите вложители в изкуствен интелект. Преди 2 години най-големите колоси, корпорации в света желаеха да им се вдигнат налозите, тъй като схванаха, че увеличаващите се неравенства не има основават комфорт да живеят в подобен свят. И някои от държавните управления го направиха. Най-големите вложители в изкуствен интелект приканват човечеството за реакция. Една от фирмите влага в изкуствен интелект, само че споделя, че в това време редуцира 12 хиляди работни позиции, защото „ отличава изкуствения разсъдък като доста значима сфера за развиване на бъдещето “. Инвестират милиони, в това време редуцират 12 хиляди работни места “, сподели Нинова и уточни, че двата процеса вървят занапред, само че въпросът е по кое време ще го осъзнаем и какви ограничения ще предприемем.
По време на кръглата маса водачът на Българска социалистическа партия показа по какъв начин се развива дебатът по на тези въпроси в целия свят: „ Учените и ангажираните с тази тематика считат, че хората, които ще изгубят работни места,  би трябвало да се преквалифицират и да си намерят друга работа. Но в това време и слагат въпрос какъв брой време ще отнеме това. Ако това отнеме няколко години, а в случай че отнеме десетилетия, тъй като става дума за 3 милиарда души? Изкуственият разсъдък се развива безусловно в скоростта на месеци и години. Докато се преквалифицират какво вършим с тези хора, каква работа им се обезпечава? А в случай че сферата в която се преквалифицират също бъде сложена в един миг на тази високотехнологична гражданска война, още веднъж ли би трябвало да се преквалифицират? “, попита тя и уточни, че тук стои въпросът за базовия приход, който е спорен към този момент – нито една страна към момента не е осигурила подобен базов приход на хората, които ще изпаднат в безработица в резултат на софтуерната гражданска война.
„ Скоро Илън Мъск насочи писмо до човечеството и споделя, че изкуственият разсъдък може да ни победи, в това число и това, което той самият основава. Това писмо е подписано от над 1000 водещи специалисти и бизнесмени.  В него те желаят 6 месечен мораториум върху развиването на високите технологии и изкуствен интелект. Според мен 6 месеца са безусловно незадоволителни, тъй като Европейска комисия работи по тази тематика от 2018 година и още не сме подготвени. Сега сме 2023г. - 5 години, а огромните колоси споделят „ Спрете ни за 6 месеца “.
Тя уточни, че Мъск слага 4 въпроса, които са същинските въпроси, които стоят по тематиката изкуствен интелект и отражението му върху пазара на труда и живота ни въобще:
-Трябва ли да позволим на машините да заливат осведомителните ни канали с агитация и неистини?
-Второ, би трябвало ли да автоматизираме всички работни места, в това число и тези, които носят задоволство на хората?
-Трето, би трябвало ли да развиваме разсъдък от безчовечен генезис, който в бъдеще може  да ни надмине по брой индивиди и да ни размени?
-И последно, би трябвало ли да рискуваме да изгубим надзор над нашата цивилизация?
 Лидерът на Българска социалистическа партия уточни, че Европейска комисия работи по този въпрос от 2018 година и към този момент разполагаме с Регламент от към 118 страници, който е доста значима стъпка към налагане на регулации и показа неговата цел:
" Първо, да има обща правна рамка за Европа, тъй като казуса с изкуствения разсъдък е трансграничен проблем, само че всяка страна може да има и национално законодателство, само че би трябвало да имаме обща правна рамка в Европейски Съюз ", уточни Нинова.
Тя показа какво се показва при започване на Регламента в частта „ Работа и работни места “, че въпреки и да има многочислени потребни приложения, с тази технология може да се злоупотребява и тя може да дава нови и мощни принадлежности за манипулативна и експлоататорска процедура и процедура за обществен надзор върху хората “, сподели Нинова и добави, че Регламента класифицира технологиите на неразрешени за въвеждане в Европейски Съюз, на високорискови и на безусловно възможни без никакъв риск, които могат да оказват помощ на хората в сферите на публичния живот. Създават се още условия към  производителя на изкуствен интелект, към доставчика, към разпространителя, както и условия и правила на ползвателя на изкуствения разсъдък, стандарти и регистрация на технологията.
„ Създава се европейски съвет по изкуствен интелект, който да управлява тази активност, а всички страни би трябвало да имат и национални органи. Залагат се условия за дискретност и наказания и се плануват санкции за нарушителите на тези строги правила – като най-малкото е 30 млн. евро, а най-голямото е 6% от годишния оборот на компанията, която го прави “, уточни още Нинова и сподели, че всичко това рано или късно ще пристигна и в България и нейното законодателство.
 Тя прикани: „ Никога да не се отхвърляме от отбрана на обичайните и сега трудови права, отбрана на работещите хора, отбрана на работещите небогати, отбрана и битка за положителни условия на труд, за високо заплащане, за първокласен живот. Никога ние от Българска социалистическа партия няма да се откажем от това – това е нашата същина, нашата идеология и нашето сърце. Ние сме партия, която в годините е доказвала своето визионерство. Ние сме виждали какво ни чака в бъдещето, анализирали сме го, предвиждали сме го и сме предложили решения, по тази причина сложих акцент за това, което идва и към този момент е тук в доста дребна степен. Това ще се случи до година или две в публичния живот на България и ще засегне стотици хиляди служащи, експерти, художници, създатели. Ние би трябвало да бъдем готови за това и да го посрещнем готови и в името на това да защитим хората на труда “, сподели в умозаключение Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР