Благодарение на усилията на пловдивски лекари двама души, постъпили в

...
Благодарение на усилията на пловдивски лекари двама души, постъпили в
Коментари Харесай

Докараха в пловдивска клиника мъж и жена, ухапани от кърлеж, в тежко състояние! Спасиха ги

Благодарение на напъните на пловдивски лекари двама души, постъпили в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „ Св. Георги ” в доста тежко положение, бяха изцяло излекувани, оповестява Glas.bg. Това са първите два случая за тази година на смъртоносната конго-кримска химорагична тресчица.

``
реклама

Пациентите, постъпили с кръвоизливи в болничното заведение, са 57-годишен мъж и 38-годишна жена от кърджалийските села Рогач и Чал. Те са лесничеи и евентуално са били ухапани от кърлеж, до момента в който са били по работа в гората. Първоначално са развили висока температура с настинка и болки в мускулите. Имали са и гадене с повръщане. Това са класическите признаци на началото на болестта, споделиха лекарите от клиниката.

Когато двамата лесничеи били докарани в пловдивската клиника, имало действителен риск за живота им. В здравното заведение двамата били изолирани от останалите пациенти и достъп до тях имали единствено лекуващите ги лекари.

Близо седмица по-късно високата температура спаднала, само че интоксикацията се засилила и почнало присъщото за кримската тресчица кървене. Първо почнало от венците, а по-късно и от стомаха, червата, а при дамата и от матката.

На пациентите била извършена сполучлива терапия с противовирусен препарат, биопродукти и кръвоспиращи медикаменти, след което те били нормализирани.

Припомняме, предходната година, отново в УМБАЛ " Св. Георги ", бяха избавени други петима, ухапани от кърлежи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР