Благодарение на усилията на Министерството на външните работи и посолството

...
Благодарение на усилията на Министерството на външните работи и посолството
Коментари Харесай

Важна информация за българите в Германия

Благодарение на напъните на Министерството на външните работи и посолството ни в Берлин за първи път българските жители в Германия ще могат да гласоподават в 13 спомагателни секции по време на изборите за членове на Европейски парламент от Република България на 26 май, откакто федералните управляващи почетоха желанието на страната ни за откриване на още секции, съобщи външното ни ведомство.

Те ще добавят секциите към трите ни дипломатически и консулски представителства в Германия и петте офиса на почетните ни консули. Така на изборите за Екологичен потенциал сънародниците ни, които упражнят в Германия правото си на глас за членове на Екологичен потенциал от България, ще могат да го създадат в общо 21 града.

В столицата Берлин ще се гласоподава в постройката на посолството, като ще се влиза от входа на „ Лайпцигер щрасе “ 19. Консулските ни представителства в Мюнхен и Франкфурт на Майн ще открият изборни секции на адресите си „ Валхалащрасе “ 7 и „ Екенхаймер ландщрасе “ 101 надлежно. В Хамбург българите могат да гласоподават в офиса на почетния ни консул на улица „ Алстертор “ 15. В Дармщадт секцията ще е на адреса на почетното консулство на „ Хилпертщрасе “ 3, а в Магдебург – на „ Хекелщрасе “ 9. Избирателни секции ще имаи в почетните консулства на България в Мюнстер – „ Бисмаркалее “ 1 (Търговска камара) и в Щутгарт –„ Мьорикещрасе “ 11. Всички секции ще бъдат отворени за гласоподаване сред 7.00 ч. сутринта и 20.00 ч. вечерта на 26 май.

Отделно българската страна ще провежда отварянето на изборни секции в градовете Аахен, Бремен, Дортмунд, Дрезден, Ерфурт, Фрайбург, Хановер, Карлсруе, Кьолн, Констанц, Лайпциг, Нюрнберг и Регенсбург. Те ще бъдат отворени за гласоподаване сред 7.00 и 20.00 ч. на 26 май, а адресите им ще бъдат навреме обявени на интернет-сайта на посолството ни в Берлин и на интернет-сайта на Министерство на външните работи. Българите, които ще гласоподават в Констанц, следва да знаят, че няма да има опция за паркиране на коли до секцията в града.

Разкриването на спомагателни секции ще улесни непрекъснато живеещиите в Германия българи при избора им да упражнят правото си на избор. Досега немските федерални управляващи са правили сходни изключения за български избори през 2014 година и 2015 година, като и в двата случая са разрешавали разкриването на спомагателни секции в девет града. Всеки български жител, който има настоящ адрес в Германия, може да гласоподава в изброените 21 града, стига да не е упражнил правото си на глас същия ден в България, както и назад – никой, дал своя вот в Германия за европарламент българин не може да гласоподава наново у нас. Политическа активност от страна на български жители във Федерална република Германия е позволена единствено съгласно предписанията и в рамките на настоящото немско законодателство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР