Благодарение на помощ от неправителствената организация Каритас стотици бежанки от

...
Благодарение на помощ от неправителствената организация Каритас стотици бежанки от
Коментари Харесай

В обувките на Тамара от Киев. Как живеят украинките в България

Благодарение на помощ от неправителствената организация " Каритас " стотици бежанки от Украйна съумяват да заживеят независимо в България. Как се случва това?

Чува се оживена врява, виждат се скупчени на групи хора. Едни имат въпроси и проблеми, други им оказват помощ да ги решат. Всички вземат участие в ролева игра, в която в роля влизат единствено хората с проблемите. Другите са обществени служащи, някои от които са избягали в България от бомбите, които Русия пуска в Украйна.

Сцената е част от събитието " В обувките на бежанците " на неправителствената организация " Каритас " , с което цели да покаже действително работата си с бежанци от Украйна.

На входа на залата посетителите получават името на персонажа, в чийто облик ще би трябвало да се превъплътят. Аз би трябвало да съм Валерия, на 27 години, от град Харков.

Току що съм пристигнала в България, където нямам познати. Трябва ми информация какви обществени услуги мога да получа. Трябва да си намеря жилище, работа, персонален доктор, да си открия банкова сметка, само че най-много - да науча български. Имам мощна потребност и от психическа и прочувствена поддръжка.

Чула съм за организация, която оказва помощ на бежанците от Украйна да си стъпят на краката. Минавам през спонтанните ѝ пунктове, където чиновниците ме насочват и ме съпровождат в институции, с цел да получа всичко, което ми би трябвало.

Не ми е елементарно " да вляза в обувките " на измислената Валерия.

Невъзможно ми е обаче " да вляза в обувките " на същинската, 47-годишната Тамара , която срещам на събитието. Вече две години тя живее с двете си деца в София. Мъжът ѝ остава да работи в Киев.
" Очаквах, че ще сме тук за малко " Очаквах, че ще сме тук за малко, че войната скоро ще свърши
Като множеството бежанци, тя идва в София несигурна и уплашена. Първоначално ѝ оказва помощ " Отворени порти " - една от неправителствените организации, които поддържат украинските бежанци в България.

" Очаквах, че ще сме тук за малко, че войната скоро ще свърши, по тази причина се хванах като доброволка в организацията ", споделя тя.

Намира жилище, записва децата на учебно заведение, стартира да учи български. Скоро обаче осъзнава, че войната няма да е къса и " би трябвало да се заплащат сметки ".

В момента работи като продавачка в магазин. Казва, че всички българи, които среща, ѝ оказват помощ по всевъзможен метод и е доста признателна за гостоприемството и поддръжката.

Обръща се към " Каритас ", откакто година по-късно изпада в потребност от сериозна помощ. Малкият ѝ наследник е диагностициран с левкемия, има потребност от лекуване и ТЕЛК, които получава с помощта на напъните на чиновниците на организацията.

Те я насочват и към правна помощ, с цел да получава детски надбавки. В момента ѝ спомагат и да си откри работа като инженер, като каквато е работила в Украйна.
Подкрепа за 1200 бежанци. Какво следва
За интервал от 15 месеца обществените служащи на " Каритас " в София, Пловдив и Бургас са подкрепили над 1200 бежанци от Украйна. Повечето от тях са дами с деца, възрастни хора, има и непридружени деца. Някои са със специфични потребности, а над половината са с спомагателни уязвимости.

Тези хора са получили достъп до опазване на здравето и обучение, информация за финансова и филантропична помощ, подпомагане за попълване на документи и придружаване до институции, превод, правна помощ и подпомагане за настаняване, поддръжка за намиране на работа, както и образование по български език.

" Каквото ми беше нужно, всичко ми осигуриха – здравно, превод, банкова сметка, придружаване до доктор и Национална агенция за приходите. За всичко ми помагаха и на всички места ме придружаваха ", споделя жена на 47 години.

Проектът " Протегната ръка за бежанците от Украйна ", финансиран с близо половин милион лв. от Норвежкия финансов механизъм, завършва в края на април. Сега " Каритас " кандидатства за новия програмен интервал с нов план.
Дотогава оставаме с понижено количество обществени сътрудници, които да обслужват бежанците
" Дотогава оставаме с понижено количество обществени сътрудници, които да обслужват бежанците. Защото търсенето не понижава, за жалост ", споделя Албена Чобанова, координатор " Публичност и връзки ".

Руското настъпление в Украйна принуди милиони хора да изоставен домовете си и да потърсят леговище в Европейския съюз (ЕС) и прилежащите страни. По данни на Европейския съвет към ноември 2023 година в България има близо 170 хиляди украински бежанци.

Наскоро " Каритас България " се причисли към на 131 интернационалните организации, с което приканват Европейския съюз да подсигурява, че избягалите от войната в Украйна ще имат законни благоприятни условия да останат в Европейски Съюз, откакто краткотрайната им протекция завърши. Тя е гласувана до 4 март 2025 година

А Тамара Митюшкина се надява войната в действителност да завърши скоро по най-хубавия метод за Украйна. За да се прибере при околните си в Киев.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР