Благодарение на отличното сътрудничество между България и САЩ са предприети

...
Благодарение на отличното сътрудничество между България и САЩ са предприети
Коментари Харесай

Сътрудничество между България и САЩ е гарант за енергийната сигурност в региона

Благодарение на отличното съдействие сред България и Съединени американски щати са подхванати необратими дейности за гарантиране на енергийната сигурност в района. Около това се сплотиха на среща министърът на енергетиката Владимир Малинов и Н. Пр. Кенет Мертен, дипломат на Съединени американски щати у нас. Двамата подчертаха основното значение на към този момент доставените първи количества свежо нуклеарно гориво, създадено от американската компания Уестингхаус за АЕЦ " Козлодуй ". " Съвместните старания на двете страни дадоха отлични резултати за понижаване на зависимостта на България от един снабдител и реализиране на диверсификация в дълготраен проект за българската атомна централа ”, сподели министър Малинов.
 
Обсъден бе и напредъкът в реализацията на основния план за създаване на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Предложено бе първото съвещание на Управляващия комитет по Междуправителственото съглашение сред двете страни за съдействие по плана за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и нуклеарната стратегия за цивилен цели на България да се организира във Вашингтон, Съединени американски щати през идващите месеци.
 
" Надграждането на съществуващата инфраструктура и районните междусистемни връзки, както и въвеждането в употреба на терминала за полутечен природен газ в Александруполис, са основни за постигането на задачите на европейския обединен енергиен пазар. Реализирането на Вертикален кулоар за транспорт на спомагателни количества газ от юг на север, посредством газопреносните мрежи на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова ще способства за гарантиране на енергийната сигурност в по-широкия район ", акцентира Малинов. По думите му районът ще продължи да разчита на надеждни доставки на полутечен природен газ от компании от Съединени американски щати. Дискутирани бяха и разновидностите за присъединяване на американски финансиращи институции в процеса по осъществяване на плановете от Вертикалния газов кулоар.
 
Във фокуса на диалога бе и съдействието сред страните в региона на дребните модулни реактори и решения за базови мощности за гарантиране сигурността на електроенергийната система на България и района. " В процеса по обезпечаване работата на ПАВЕЦ " Чаира " ние се надяваме да работим в градивен разговор с сътрудниците от Съединени американски щати, които биха ни дали експертиза ", добави Малинов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР