Бизнесмените Динко и Йордан Диневи изградиха в курорта Свети влас

...
Бизнесмените Динко и Йордан Диневи изградиха в курорта Свети влас
Коментари Харесай

Братя Диневи изградиха барелеф на японски самурай, воювал за свободата на България

Бизнесмените Динко и Йордан Диневи построиха в курорта " Свети влас " барелеф на барон Сейго Ямадзава - потомствен благородник, самурай, японски офицер, генерал-лейтенант, взел участие в борбите при освобождението на Плевен по време на Руско-Турската война.

Барон Сейго Ямадзав е първият японец, стъпил на българска земя.

 

Изключително забавна, само че малко позната е историята и житейската орис на Сейго Ямадзава. Бил е почетен бранител на японския император. Участва в няколко войни на Япония, демонстрира смелост и е създаден в звание подполковник. Работи в японското министерство на войната.

Сейго Ямадзава, прочут с откровения си и корав темперамент, както и с псевдонимите Тетсуношин и Мориюки (или Моричи), е роден на 12 януари 1846 година в днешната префектура Кагошима.  Потомък е на аристократи – най-големият наследник на Ямадзава Джуда, самурай от провинция Сацума.

Сейго Ямадзава посвещава живота си на военното дело като през 1864 година, когато е едвам на 18, взе участие в борбата против войската на феодалния държател Чошу в Киото. Япония в този миг е в гражданска война; семейство Ямадзава е на страната на императора-реформатор Мейджи.
В тази борба Сейго демонстрира смелост и заслуги, които утвърждават военната му кариера и той е признат в Императорската войска. С нея през 1869 г.  взе участие във войната сред фракциите на императора и шогуна. В резултат на военните си умения става Гошинпей – „ почетен императорски защитник/пазител.

Следват още доста триумфи на бойното поле, поради които е почетен с чин майор. През 1871 година отпътува за Съединени американски щати, където учи военни науки, после  става надзирател във военното учебно заведение във Франция.

 

А след Франция се озовава в Плевен, където стартира българската му борба.

 

При експлоадирането на Руско-турската война/1878-1879/ е изпратен в съветската войска като персонален представител на японския император. По персонално негово искане е назначен за пълководец на взвод в съветската военна част на Западните войски и демонстрира смелост в поредност сполучливи борби при освобождението на Плевен.

 

В деня на съдбоносната борба при Плевен Сейго Ямадзава се обръща към подчинените си бойци благодарение на своя преводач французин и им споделя:
" Момчета, защото аз не приказвам съветски, а вие не говорите японски, няма да ви давам заповеди по време на офанзивата. Следвайте ме и правете това, което аз върша. Имам едно само условие – бъдете бързи като гръмотевица. Разчитайте повече на щиковете и ударите си, в сравнение с патроните. Оставете раниците и багажа си тук, в окопите ".

В началото на борбата японецът се появява в обичайното си бойно облекло, а единственото му оръжие е катаната…

 

Тактиката му била следната - щом стигне до първия ров, самураят скача в него и стартира да реже с острия си меч всичко живо, което стои пред очите му. Момчетата го последват и също скачат в окопите, започвайки кървава борба със своите щикове и юмруци. И макар че бранителите са доста повече от нападателите, последните се плашат от тази дръзка офанзива и бягат към укрепленията.

Самураят и бойците му ги преследват и съсичат, където и както им попадне.

Те са по-бързи от османците и малко от тях съумяват да стигнат до крепостта.

 А тези, които въпреки всичко стигат, викат, колкото им глас държи:

" Бягайте! Това не е човек, а жълт демон, който няма очи, а единствено някакви цепки, от които излизат искри! "

Тези крясъци провокират всеобщо разстройване в укрепленията, което разрешава на бойците да стартират да посичат наред дезорганизирания враг…

Сейго Ямадзава е награден е с медал „ Свети Владимир “ IV степен с мечове и бант, както и с румънски почести.

 

През 1880 година се завръща в Япония, където получава военното звание полковник  и генерал-лейтенант. Участва в първата Китайско-японска война  като пълководец на пехотна дивизия, награден е с купата барон.

 

През 2009 година в Токио, по случай 50-годишнината от възобновяване на дипломатическите връзки сред България и Япония, посланикът на Република България в Япония акад. Благовест Сендов, дипломати от посолството и Такеми Сасамори – правнук на Сейго Ямадзава и инструктор по обичайни японски спортове – са посетители на празненство.


Самият факт, че повече от век и половина по-късно личността на Ямадзава съумява да сплоти хора от две толкоз далечни и отдалечени страни, ни кара да имаме вяра, че скромният принос на самурая не е пропуснат, въпреки и да се знае прекомерно малко за него.

 

" Барон Сейго Ямадзава е спомогнал за освобождението на България, неговият барелеф в нашата „ Алея на народите “ припомня, че ние, българите, помним помощта в сложни моменти ", изясни мотива за слагането на барелефа Динко Динев, съпредседател на фондация „ Българска памет – братя Диневи “.

 

Братя Диневи от дълго време са потвърдили родолюбието си и уважението към личности  с принос към историята на света. В построената от тях „ Алея на народите “ е показан респекта освен към българските, само че и към национални герои на други страни. Това е и метод българските и непознатите туристи да научават повече за страните по света и за техните духовни водачи.

 

Когато преди три години в " Алеята на народите " бе подложен барелеф и на американския публицист Джанюариъс Макгахан, в " Свети Влас " пристигнаха 14 негови потомци от Съединени американски щати - особено с цел да се почетат откриването на барелефа на славния си родственик.

 

Сега за откриването на барелефа на Сейго Ямадзава в " Свети Влас ", което ще стане във вторник, 25 юли, се чака да приистигнат посланикът на Япония Негово превъзходителство Нарахира Хироши и президентът на България (1997-2002) Петър Стоянов. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР